Analytikere frykter nye prøvesprengninger i Nord-Korea

En samling kjøretøyer ved anleggets kontrollsenter kan tyde på at en mulig prøvesprengning kan skje i nær framtid, mener forskere som har analysert satellittbilder fra atomanlegget Punggye-ri i Nord-Korea. Foto: Reuters / NTB scanpix
En samling kjøretøyer ved anleggets kontrollsenter kan tyde på at en mulig prøvesprengning kan skje i nær framtid, mener forskere som har analysert satellittbilder fra atomanlegget Punggye-ri i Nord-Korea. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-koreanske analytikere frykter at Nord-Korea nærmer seg en ny prøvesprengning av atomvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Satellittbilder fra atomanlegget Punggye-ri nord i landet styrker mistanken om at konkrete forberedelser er i gang. En samling kjøretøyer ved anleggets kontrollsenter kan tyde på at en mulig prøvesprengning kan skje i nær framtid.

– De historiske dataene er mangelfulle, men det virker være kjøretøyer der som normalt ikke sees på stedet, bortsett fra under forberedelser til en prøvesprengning, sier analytikere ved Instituttet for USA-Korea-studier ved Johns Hopkins-universitetet.

Nord-Korea har gjennomført til sammen fire atomprøvesprengninger, to av dem etter at Kim Jong-un kom til makten i slutten av 2011, etter at faren og leder Kim Jong-il døde.

Les også: Første partikongress i Nord-Korea på 36 år: – Kim vil samle troppene

Nord-Korea åpnet partikonferansen fredag, den første siden Kim Jong-un overtok ledelsen i landet. Under åpningstalen skrøt han av landets atomprogram og prøvesprengningen av en hydrogenbombe tidligere i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste eksperter har avvist at Nord-Korea har gjennomført den påståtte sprenging av en hydrogenbombe. Undersøkelser som ble gjort i januar, viste nivåer som var langt lavere enn det man normalt ville fått etter en slik sprengning.

Partikonferansen fortsetter lørdag. Ifølge detaljer som er publisert av det statlige nyhetsbyrået, skal de 3.400 partidelegatene i løpet av konferansen gi sin støtte til Kims lederskap.

Les også: Hevder Nord-Korea har gjennomført ny rakettest