Hansson: – Det skal ikke skje igjen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Hansson: – Det skal ikke skje igjen
Lille MDG vil redde kloden og har dårlig tid. Heftige stridigheter sentralt i partiet gjør neppe jobben enklere.

MDGs viktige politiske verksted ble åsted for et åpent basketak mellom partiets to ledere, eller talspersoner, Rasmus Hansson og Hilde Opoku, hvorav sistnevnte nå er gått av. Det må ha vært krevende for partiets mange ferske politikere med liten erfaring fra landsmøter, og som aller helst ville lage politikk å vinne valg med i 2017.

Hansson brukte en god del av sin avslutningstale på landsmøtet til å prøve å komme sine kritikere i møte.

Han vedgikk at landsmøtet burde fått bedre tid til å fordøye hans ultimatum om å trekke seg før kampvoteringen om kvinnelig talsperson lørdag.

– Dere burde fått vite dette på en klarere måte og i god tid. Sånt skal ikke skje om igjen, sa Hansson.

Strakk ut hånden

– Det pleier å være en god idé å rekke ut hånden når man får kritikk, og jeg har hele tiden insistert på at det gjør jeg og det vil jeg fortsette å gjøre, sier han til NTB etter talen, og legger til at han oppfattet at landsmøtesalen satte pris på budskapet.

Flere personer sentralt i partiet er uenig i kritikken av Hansson.

– Jeg har hele tiden opplevd ham som en lyttende og inspirerende leder, sier Torfinn Ingerborgrud, som har sittet som vara i sentralstyret i to perioder og sitter i bystyret i Stavanger.

Les også: Rasmus Hanssons mål er doblet støtte i 2017

På landsmøtet var det flere som både på talerstolen og ellers ga uttrykk for at de ikke kjenner seg igjen i at det er noen splittelse mellom «miljøpartiet» og «de grønne», slik Opoku ga uttrykk for sin avskjedstale fredag.

Men det var også sterkt engasjement for å sikre at partiet blir for sentralstyrt eller Oslo-sentrert, og unngå å bli strømlinjeformet og miste sitt særpreg.

– Jeg tror de brytningene vi har hatt, er helt naturlig for et parti i vekst, sier nyvalgt talsperson Une Aina Bastholm, som tror det nå blir ro i partiet.

Partiledelsen varslet at de vil gå bredt ut for å forankre det viktige arbeidet med å utvikle nytt partiprogram fra grasrota og opp.

Les også: MDG vil ha makt til å redde verden

– Redde verden

Den prosessen blir det Ingrid Liland, som bor i Oslo, men kommer fra Vikna, som skal lose i havn. Hun ble valgt til leder i programkomiteen, etter at den forrige lederen trakk seg.

– Dette er stedet å være for alle som vil lage politikken som kommer til å redde verden, sier Liland til NTB.

Partiet skal blant annet finne nye standpunkter på temaer som skatt, trygdeytelser, skole, helse og sikkerhet og utenrikspolitikk.

Skapte uro

Hilde Opoku gikk av som talsperson på møtet. Hun var ikke til stede på møtet på grunn av sykdom, men ga i løpet av helgen stadig sterkere uttrykk for sin misnøye.


Les også: Uenighet i MDGs lederduo

«Litt av en leder; holder partiet som gissel rett før valget», skrev hun på Twitter.

Opoku er ikke bare kritisk til Hanssons lederstil, men ga uttrykk for at partiet er i ferd med å bli for ensidig opptatt av klima og glemme annen grønn politikk.

Etter det NTB forstår har striden mellom talspersonene pågått helt tilbake til 2014.

Hansson hevder han hadde informert landsstyret, og dermed regnet med at delegatene kjente til at han stilte til valg «som par» med Une Aina Bastholm. I løpet av landsmøtet ble det klart at mange ikke kjente til dette, og dermed ble

ordstyrerne bedt om å informere om ultimatumet i siste liten, hevder han.

Ultimatumet skapte imidlertid misnøye og uro i landsmøtesalen. En tredel av delegatene valgte å stemme blankt, framfor å støtte Hansson, som ikke hadde noen motkandidat til den andre talspersonposten.