MDG vil ha makt til å redde verden

Lan Nguyen Berg t.v og Hanna Marcussen på landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne. Partiet ønsker makt til å endre verden og redde kloden.
Lan Nguyen Berg t.v og Hanna Marcussen på landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne. Partiet ønsker makt til å endre verden og redde kloden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingrid Liland skal sikre at De Grønne får en politikk som ikke bare skal få partiet over sperregrensen i 2017, men rett og slett redde kloden fra klimaendringene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er stedet å være for alle som vil lage politikken som kommer til å redde verden, sier Ingrid Liland, den nye lederen av partiets programkomité.

I løpet av det neste året skal partiet finne svar på spørsmål som: Når skal partiet si ja til å bygge veier? Skal Norge tilby seg å være Europas grønne batteri, eller må vi si nei til ny kraftutbygging for å skåne naturen for inngrep?

Dessuten må partiet skaffe seg en helhetlig økonomisk politikk, og vite hva de mener om skole og helse.

– Ikke strategisk

En bred plattform er nødvendig for å kapre nye velgere, men også for å kunne bli tatt seriøst som samarbeidspartner av andre partier. Men programkomiteen vil ikke skjele til politiske allianser, ifølge Liland.

– Vi former ikke politikken basert på politisk strategier, sier hun.

Les også: Hansson holder landsmøtet som gissel

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøpartiet De Grønnes landsmøte vedtok søndag et mål om å få en oppslutning på minst 15 prosent ved valget i 2021. For neste år er målet å sprenge sperregrensen og dermed få en større partigruppe på Stortinget.

Konflikter på kryss og tvers

Liland får altså ansvaret for sørge for at partiet får en politikk som gjør at målet kan nås, etter å ha blitt valgt til ny leder av programkomiteen på landsmøtet.

Les også: Uenighet i MDGs lederduo

Den forrige lederen trakk seg kort tid før møtet, et av flere tegn på at det er gnisninger i partiet.

Liland medgir at oppgaven blir utfordrende

– Vi har mange konfliktlinjer på kryss og tvers, vedgår Liland, men mener det vil være mulig å forene dem under MDGs parole om et «medmenneskelig samfunn i økologisk balanse». (©NTB)