Landbrukets toppmøte Mat og landbruk 2016:

Jon Georg Dale (Frp) sjarmerte landbrukstoppene

ANDRE LANDBRUKSTONER: Jon Georg Dale (til høyre) sjarmerte Bondelags-leder Lars Petter Bartnes og resten av forsamlingen på Mat og landbruk 2016 tirsdag. Forgjengeren Sylvi Listhaug holdt en tøffere tone. Les mer Lukk

Den nye landbruks- og matministeren står fram som nynorskmann og sa «herre Konge» og «vyrde kronprins» på sitt første beøk på slottet. - Men hva i all verden skulle jeg si til dronninga? spurte en rådvill Jon Georg Dale.

GARDERMOEN (ABC NYHETER): «Goggen» som statsminister Erna Solberg kalte Sylvi Listhaugs etterfølger Jon Georg Dale, utløste applaus og latter på Gardermoen tirsdag.

Da møtte han tidenes største forsamling av gårdbrukere, sjefer og tillitsvalgte i landbrukssamvirkets selskaper og andre bransjefolk.

På Norsk Landbrukssamvirkes årlige toppmøte Mat og landbruk 2016 fikk den 31-årige Volda-mannen Dale også applaus for å fortelle at han er nynorskmann. Men det har også hatt sine sider, kunne han fortelle om sitt første besøk på Slottet.

– Disse som snakka bokmål, sier jo «deres majestet», mens jeg sier «herre konge» og «vyrde kronprins». Men hva i all verden sier man til dronninga? fortalte han om hvordan han kom i beit.

For det finnes faktisk ikke noe god betegnelse på dronninga på nynorsk, viser det seg.

Slik berømmer Frp-ministeren landbruket

– Det er et enormt potensial i norsk landbruk. Pillarene er at norsk mat er trygg og holder god kvalitet. Forbrukerne er glad i norsk mat og velger det i de fleste tilfeller. Stadig flere forbrukere har økt kjøpekraft og velger å bruke dem til å velge produkter de kjenner fra jord til bord, innledet Dale.

– Aktive forbrukervalg som går i grønn retning, gir grunnlag for ny produksjon, sa han og fortsatte med mange av sine synspunkter han la fram i et intervju med ABC Nyheter.

Les: Jon Georg Dale er Frp-politikeren som vil gi bønder et lite glimt av lys

– Jeg vil berømme landbruket for det bevisste forholdet til utslipp, fortsatte Dale, siden temaet for årets konferanse er hvordan man kan forene profitt med bærekraft i et grønt skifte.

– Fra 1990 til 2014 har metanutslippene fra landbruket blitt redusert med 15 prosent, mens de nasjonale har gått ned med 3,5, påpekte Dale og utløste applaus.

Les også: Lundteigen mener landbruksmakt må tilbake til Stortinget

Velger å ikke sende folk på grasbeite

– Måten vi har drevet systematisk avlsarbeid i årevis gir god dyrehelse, friske dyr og mindre bruk av medisin i produksjon enn våre konkurrenter gjør, skrøt Dale. - Det er en av tingene jeg vil løfte når jeg reiser til et internasjonalt landbruksministermøte i Berlin til uka, varsler den ferske statsråden.

Han har registrert den siste tidas debatt om klimautslipp fra dyra som raper og fjerter.

– Men å se for seg matproduksjon uten ett eneste klimaavtrykk, er ikke mulig. Så er det rart at kyrne og sauene som har vært på jorda i millioner av år, er blitt et klimaproblem! utbrøt Dale og utløste ny applaus.

– Skal vi utnytte norsk gras, tror jeg det er lettere å sende det gjennom dyremagen, enn å sende folk ut på beite, sier Jon Georg Dale.

Les også: Ola Borten Moe til frontalangrep på Listhaug

Vant full borteseier

FULL BORTESEIER: Den forhenværende kjøttskjæreren Jon Georg Dale vant landbruksfolkets hjerte da han kunne utpeke hver av stykningsdelene på en okse. Les mer Lukk


- Jeg klarer heller ikke å se at det gir mindre klimautslipp dersom vi skal spise svenske kyr enn norske, sjarmerte han.

Da den forhenværende kjøttskjæreren så fikk en praktisk utfordring, å peke ut på en plansje hva de ulike stykningsdelene på en okse heter, var borteseieren komplett.

Les også:Bøndene mener mektige samvirker er nødvendig