Bøndene mener mektige samvirker er nødvendig

Foto: Frank May / NTB scanpix

Ni av ti bønder mener samvirkene må fortsette som markedsregulatorer dersom landbruk i hele landet skal opprettholdes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet kommer fra en undersøkelse Sentio har utført for Nationen , og ordlyden i spørsmålet som ble stilt til 1.000 bønder over 18 år var: «Er samvirkenes rolle som markedsregulator nødvendig for å opprettholde landbruk i hele landet?»

Undersøkelsen kommer på et tidspunkt hvor regjeringen ønsker å gjøre markedsreguleringen mer uavhengig av de bondeeide samvirkene.

– For oss i distriktene, med små leveranser, er ordningen viktig. Mottaksplikten gjør at prisene er forutsigbare, både for oss og for forbrukerne, sier Svein Reiersen, som er en av dem som svarte ja i undersøkelsen.

Selv om det jevnt over er stor oppslutning om samvirkene, er den noe større blant dem som driver større bruk enn blant dem driver i mindre skala.

Nestleder Brita Skallerud i Bondelaget sier undersøkelsen viser at bøndene er opptatt av å ha tilgang til markedet.

Det kommer ikke fram av artikkelen om det ble stilt spørsmål om alternative mekanismer for å regulere markedet for landbruksprodukter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus