FHI-topp roper varsko: – Det får betydelige konsekvenser

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Les mer Lukk

Det var ventet at Norge skulle få over en million doser av AstraZeneca-vaksinen i februar, men slik blir det ikke. FHI bekrefter at dette får store konsekvenser for vaksinasjonsprogrammet. 

Fredag ble det kjent at den britiske vaksineprodusenten AstraZeneca har problemer med leveransen av coronavaksiner.

I utgangspunktet skulle Norge få få 1,12 millioner doser av AstraZeneca-vaksinen i februar, men betraktelig færre doser av vaksinen vil komme til Norge neste måned.

– En gedigen skuffelse

Preben Aavitsland, overlege i Folkehelseinstituttet, slår nå alarm om vaksinasjonsprogrammet.

Drammen kommune torsdag startet vaksinasjonen av innbyggere i Drammen som er over 85 år og som ikke bor på sykehjem. Les mer Lukk

Det får betydelige konsekvenser. Dersom vaksinen hadde blitt godkjent i slutten av januar og vi hadde fått 1,12 millioner doser i midten av februar, var planen at landets kommuner skulle kunne gi første dose til rundt en femtedel av byens befolkning i løpet av to-tre uker i februar-mars. De etterfølgende ukene vil vi ha fått nok doser til andredosen for disse. Nå er den planen gått i vasken, skriver FHI-overlegen i en e-post til Dagens Næringsliv.

– Det er en gedigen skuffelse. Det gir oss nok en påminnelse om at vaksineleveransene er usikre, og at det er uklokt å spekulere om når ulike grupper kan være vaksinert, skriver Aavitsland videre til avisen.

Mandag var 76.859 personer vaksinert med første dose av coronavaksinen i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet. 1.887 personer har så langt fått andre dose.

Skepsis til vaksineringstempoet

AstraZeneca er en av seks leverandører EU-kommisjonen har inngått innkjøpsavtaler med. Avtalene dekker også Norge.

Vaksinen er ennå ikke godkjent av EUs legemiddelbyrå EMA, men det ventes at det vil skje innen utgangen av neste uke.

Nordmenns tillit til tempoet i vaksineringen har økt, men fortsatt har ikke mer enn 36 prosent tillit til at tempoet på vaksineringen i Norge er effektivt.

38 prosent svarer nei, mens resten vet ikke, ifølge Norsk koronamonitor fra Opinion, som har spurt 3.000 personer.