Mann (22) dømt for karantenebrudd: – Til å leve med

Illustrasjonsfoto: Kontroll av biler ved tollstasjonen på Svinesund. Alle som har vært i Sverige, får 14 dagers karantene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Les mer Lukk

En 22 år gammel mann slipper fengsel etter at han ved fire anledninger brøt karantenereglene etter en handletur i Sverige.

En 22 år gammel mann møtte i forrige uke i Oslo tingrett, tiltalt for å ha brutt karanteneplikten etter at han kom tilbake fra en tur i Sverige.

Mannen hadde vært i Svinesund sammen med noen kamerater 24. mars. På vei hjem ble han stanset og ilagt karantene. Allerede påfølgende natt brøt han karantenen da han var passasjer i en bil med tre andre.

Til sammen ble han stoppet av politiet i Oslo fire ganger på åtte dager. 22-åringen var ute og kjørte med en eller flere kompiser ved alle anledningene.

– Til å leve med

Da mannen forklarte seg for retten erkjente han straffskyld for samtlige tiltaleposter. 22-åringen fortalte at han synes det var vanskelig å følge karantenereglene.

– Jeg har alltid vært en aktiv og sosial person. Det blir vanskelig for meg å opprettholde den regelen om å være hjemme i 14 dager. Jeg tenkte det kunne være greit å være med kompiser, bare vi ikke var på offentlige plasser, sa han i retten.

FORSVARER: Advokat Per Zimmer svarte den 22 år gamle mannen i retten. Les mer Lukk

Tirsdag falt dommen i saken. Mannen ble dømt til 18 dagers betinget fengsel, i tillegg til en bot på 10.000 kroner. Det betyr at mannen slipper å sone fengselsstraff.

– Dette er et resultat som er til å leve med. Dommen er meget grundig og går nøye igjennom forhold av betydning for straffen, sier mannens forsvarer Per Zimmer til ABC Nyheter.

Fikk tilståelsesrabatt

Påtalemyndigheten ønsket i utgangspunktet å straffe mannen med 18 dagers ubetinget fengsel. I dommen kommer det frem at retten mener lovbruddene i utgangspunktet skal straffes med ubetinget fengsel, men 22-åringens tilståelse spiller inn.

«Selv om retten mener at ubetinget fengsel er et riktig utgangspunkt for overtredelsene, har retten likevel kommet til at straffen skal gjøres betinget med tillegg av bot, som følge av siktedes uforbeholdne tilståelse og samtykke til tilstålsesdom», står det i dommen.

Videre skriver dommeren at tilståelsen har spart strafferettsapparatet for bruk av tid og ressurser.

«Siktedes tilståelse har også hatt bevismessig betydning og spart politiet for flere etterforskingsskritt», heter det i dommen.

– Vil stå seg

Aktor Kai Gunnar Nygård uttalte i retten at alle nordmenn har et ansvar for å følge karantenen, men at det fremstår som tiltalte ikke bryr seg.

Politiadvokat Kai-Gunnar S. Nygård og påtalemyndigheten ønsket 22-åringen fengslet i 18 dager. Les mer Lukk

– En sånn holdning kan ikke Norge leve med i den situasjonen vi står i. Situasjonen krever at alle tar ansvar for å begrense smittespredning, uansett hvilken posisjon man har i samfunnet. Holdningen er alt for slapp. Det virker som han ikke bryr seg, og legger terskelen alt for lavt for å bryte reglene. Det sier noe om respekten, sier han.

Forsvarer Zimmer er glad for at retten ikke har dømt hans klient til fengsel.

– Jeg tror alle har fått øynene opp for behovet for å innrette seg etter de råd som gis av helsemyndighetene og slikt sett vil denne dommen også stå seg i ettertidens vurdering av vår håndtering av pandemien, sier han.