Opposisjonelle i diktaturer har kjempet mot falske nyheter i årtier

F.v.: Kang Chol-hwan, Wai Wai Nu, Mohammed Nasheed, Thor Halvorssen, Manal al-Sharif og Leyla Hussein under pressekonferansen til Oslo Freedom Forum Foto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

Falske nyheter er ikke noe nytt. Deltakerne på Oslo Freedom Forum har levd med det i årtier, påpeker forumets sjef Thor Halvorssen.

Han misliker sterkt at folk i vestlige land bruker merkelappen «falske nyheter» om informasjon og nyheter som ikke passer dem.

– Det er en fundamental forskjell på nyheter du misliker og falske nyheter. Skal du få en slutt på dette, som er så avgjørende for en sunn debatt i et demokratisk samfunn, må vi peke ut og isolere dem som faktisk driver med falske nyheter, sa han under pressekonferansen, der et knippe av deltakerne på årets frihetsforum ble presentert.

Mange av deltakerne har lang erfaring med at nyhetene ikke er til å stole på, fordi de er manipulert av myndighetene og tildekker sannheten. Nord-Korea er et grelt eksempel.

Les også: – Verre for minoritetene i Myanmar nå, enn under militærdiktaturet!

– En fantasiverden

Vladmir Kara Murza under pressekonferansen til Oslo Freedom Forum Les mer Lukk

– Hvis du virkelig vil se falske nyheter, se statlig russisk fjernsyn. Du kommer inn i en fantasiverden, hvor Ukraina styres av en fascistjunta og 86 prosent av russiske borgere støtter Vladimir Putin. Alle som er imot Putin blir omtalt som forrædere eller utenlandske agenter. Det er farlig å sammenligne den virkelige propagandaen og hjernevaskingen som pågår i diktaturer, med kritikken som rettes mot vestlige medier, sier den russiske opposisjonspolitikeren Vladimir Kara-Murza, en av deltakerne på presse

Wai Wai Nu, som tilhører minoriteten rohingyaene i Myanmar, forteller at i hennes hjemland blir menneskerettighetsgrupper anklaget av myndighetene for å spre falske nyheter, mens buddhistiske nasjonalister bruker sosiale medier til å spre propaganda. I et land som inntil for få år siden var et rent militærdiktatur vet ikke folk hvordan de skal bruke mediene, påpeker hun. At landet er blitt mer demokratisk har ikke stanset feilinformasjon og propaganda.

– Begrepet falske nyheter kan misbrukes av mange aktører. Vi tenker vanligvis at dette brukes først og fremst av diktatorer, men det kan skje overalt, advarer hun.

Les også: Falsk nyhet om MDG delt av flere tusen

– Undergraver demokratiet

Den amerikanske presidenten Donald Trump har gjentatte ganger brukt begrepet falske nyheter om saker han misliker, og er blitt anklaget for å undergrave uavhengige medier.

Trump oppfører seg som en autoritær leder, mener Halvorsen. Han trekker sammenligninger med ledere i land som Russland, Zimbabwe og Venezuela. Forumets deltakere fra disse landene kan fortelle om hvordan demokratiet ble tatt fra dem av autoritære ledere, påpeker Halvorsen.

– Trump liker ikke folk som er uenige med ham. Han har ikke noe imot å bruke statens makt for å angripe folk han ikke liker, så han ligner disse lederne. Men la oss ikke gå for langt: Han fengsler ikke journalister og opposisjonelle, sier han til NTB.

– Den gode nyheten er at USA har en sterk grunnlov og maktfordeling. Noen land kan ikke overleve en autoritær leder, men det amerikanske demokratiet kan, påpeker han videre. Han mener imidlertid å se også en positiv Trump-effekt i at som før brydde seg lite om kampen for demokrati, nå våkner.

– Når det kommer folk fra land som Tyrkia til USA er folk er mer lydhøre for farene, hvordan en folkevalgt mann sakte, men sikkert kan undergrave demokratiet ved å gå løs på det, bit for bit.

Les også: Høyre-topp sprer falske nyheter

Les saken: Tyskland vil straffe sosiale medier som ikke rydder opp