Tyskland vil straffe sosiale medier som ikke rydder opp

Tyskland ønsker å ilegge sosiale nettsteder bøter dersom de ikke raskt fjerner ulovlige hatytringer eller falske nyheter som er ærekrenkende.

Eierne bak sosiale nettsteder må betale bøter dersom de ikke fjerner hatefulle innlegg, mener den tyske justisministeren Heiko Maas. Han sier at undersøkelser viser at for eksempel Twitter bare har fjernet 1 prosent av alle illegale innlegg. Foto: Jan Haas / NTB scanpix

Eierne bak sosiale nettsteder må betale bøter dersom de ikke fjerner hatefulle innlegg, mener den tyske justisministeren Heiko Maas. Han sier at undersøkelser viser at for eksempel Twitter bare har fjernet 1 prosent av alle illegale innlegg. Foto: Jan Haas / NTB scanpix

Justisminister Heiko Maas legger fram et lovforslag om bøter på opp til 50 millioner euro (ca 450 millioner kroner) som eierne bak sosiale nettsteder må betale dersom de ikke rydder opp.

Maas sier at undersøkelser viser at for eksempel Twitter bare har fjernet 1 prosent av alle illegale innlegg, mens Facebook har fjernet nærmere 40 prosent.

-Dette er ikke nok, understreker Maas.

Les også:  Dømt for trusler mot Hadia Tajik

Lovforslaget går ut på at internettselskapene må ha døgntjeneste for å fange opp ulovlig innhold og respondere på brukeres klager, og at de også må fjerne slikt innhold innen sju dager. Selskapene må også ansette egne personer, som skal ha ansvar for å følge opp og fjerne ulovlige ytringer og falske nyheter. Disse personene kan bøtelegges med opp til 5 millioner euro dersom de ikke gjør jobben sin.

Krever rapporter

Tyskland mener at de samme selskapene må offentliggjøre kvartalsvise rapporter som viser hvordan de har håndtert ulovlige innlegg.

Les også:  – Uhyggelig hatprat på statsråders Facebook-sider

Maas understreker at lovforslaget ikke skal begrense ytringsfriheten, men at dette dreier seg om kampen mot ulovlige hatytringer og falske nyheter som er ærekrenkende.

I Tyskland er ytringsfrihet garantert i grunnloven, men landet har – som følge av sin historie – fra før strenge regler for hva som ikke er lovlig. Hatytringer mot et spesielt segment i befolkningen er for eksempel forbudt, og det er heller ikke lov til å benekte holocaust.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden