PST vil etterforske om det finnes koblinger til Stockholm-angrep

PST-sjef Benedicte Bjørnland orienterer pressen i forbindelse med gårsdagens pågripelse på Grønland i Oslo. Les mer Lukk

PST vil undersøke om den siktede 17-åringen med russisk statsborgerskap kan kobles til 39 åringen, som er mistenkt for lastebilangrepet i Stockholm.

PST opplyser at de kommer til å undersøke om den 17 år gamle russiske statsborgeren har koblinger til den 39 år gamle usbekeren som er pågrepet og mistenkt for lastebilangrepet i Stockholm, skriver Svenska Dagbladet.

– Etterforskningen vår vil vise om det finnes koblinger til mannen i Stockholm, sier informasjonssjef Annett Aamodt i PST.

Hun sier at det er «helt naturlig» å undersøke mulige koblinger.

Søndag kveld meldte Aftonbladet at den 39 år gamle usbekeren hadde en hjemmelaget bombe i lastebilen. PSTs politiadvokat Signe Aalling opplyste under pressekonferansen at den bombelignende gjenstanden som ble funnet var en primitiv improvisert sprengladning med begrenset skadepotensial.

Aamodt i PST vil ikke kommentere om den pågrepne 17-åringen er usbek, som den terrormistenkte 39-åringen i Sverige, men med russisk pass.

NRK har fått bekreftet identiteten til 17-åringen, som er bosatt et sted i Nord-Norge sammen med familien.

Flere personer rundt gutten sier de har varslet om bekymring for hans ekstreme holdninger, og at de varslet det lokale politiet. Etter det NRK kjenner til, gjennomførte lokalt politi bekymringssamtaler med gutten, og PST ble varslet. Ifølge kanalen, har 17-åringen har en åpen Facebook-profil, men uten særlige spor av ekstreme holdninger.

– Jeg har bare ventet på at det skulle smelle. Jeg har meldt fra om ham gang på gang, sier en som har kjent 17-åringen siden han kom til Norge.

Politiadvokat Aalling Signe Aaling bekrefter at PST har hatt kjennskap til den pågrepne fra tidligere. Det dreide seg da om forebyggende tiltak. Ifølge NRK har altså flere personer varslet om tenåringen.

Gutten nekter straffskyld, ifølge forsvarer Aase Karine Sigmond, som overfor Aftenposten betegner sprengladningen som "guttestreker" og sier at han tar avstand fra radikal islam.

Les også:

PST oppjusterer trusselnivået i Norge

Justisministeren roser politiet

Den bombelignende gjenstanden ble skutt av robot