Den bombelignende gjenstanden ble skutt av robot

I videoen hører du smellet der politiets bombegruppe etter alt å dømme uskadeliggjorde gjenstanden. Politiet varslet i minuttet før at smellet kom, ifølge Filter-journalist Harald Klungtveit, som filmet hendelsen.

Den bombelignende gjenstanden funnet på Grønland i Oslo natt til søndag, ble detonert ved skudd fra bombegruppens robot. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Roboten til bombegruppa har skutt et skudd mot gjenstanden, sa operasjonsleder Vidar Pedersen til VG.

Rundt klokken ett natt til søndag meldte politiet at de hadde foretatt en kontrollert sprenging av den bombelignende gjenstanden som ble funnet på Grønland lørdag kveld.

– Vi har foretatt en kontrollert sprenging. Smellet var høyere enn det fra apparatet som bombegruppa brukte, så det tyder på at noe gikk i lufta der borte, sier innsatsleder Svein Arild Jørundland NTB og pressen på stedet.

Bombegruppen ankom Lakkegata ved Vaterlands Bru på Grønland rundt klokken 23 lørdag kveld. Ekspertene foretok undersøkelser og ifølge avisen brukte de blant annet en fjernstyrt bomberobot.

PST

Klokken 2.30 meldte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de overtar etterforskningen rundt den bombelignende gjenstanden som ble funnet og detonert av politiet på Grønland i Oslo.

– Det er flere grunner til at vi har tatt over saken, men jeg kan ikke gå inn på det nå, sa informasjonssjef Martin Bernsen i PST, ifølge Aftenposten.

– Vi er veldig tidlig i etterforskningen, nå foretar vi de vanlige etterforskningsskritt som å sikre bevis og foreta avhør, sa Bernsen.

20170409. Oslo 20170408. Politiet har sperret av et område på Grønland i Oslo og en mann pågrepet etter funn av bombeliknende gjenstand lørdag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
20170409. Oslo 20170408. Politiet har sperret av et område på Grønland i Oslo og en mann pågrepet etter funn av bombeliknende gjenstand lørdag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Høyt smell

Området som ble sperret av strakte seg fra østsiden av Grønland torg ved Tøyenbekken og til Brugata, inkludert Vaterlandsparken og deler av strekningen nederst langs Akerselva. Grønland T-banestasjon ble også stengt. Men like før klokken 2 ble de ytre sperringene fjernet, mens politiet fortsetter på stedet bak sperringer ved Lakkegata.

– Akkurat hva det er vi fant, kan jeg ikke si om, men det var et høyere smell enn det normalt vil være når vi foretar slike sprengninger, sa Jørundland om den kontrollerte sprengingen politiet foretok.

Oslo 20170408. Politiet har sperret av et område på Grønland i Oslo og en mann pågrepet etter funn av bombeliknende gjenstand lørdag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Oslo 20170408. Politiet har sperret av et område på Grønland i Oslo og en mann pågrepet etter funn av bombeliknende gjenstand lørdag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Bar gjenstand

Så langt er en mann er i avhør hos politiet, uten at de vil kommentere noe rundt mannens identitet.

– Det var en politipatrulje som så ham, en mann som vi fattet mistanke rundt. Sånn jeg skjønte det hadde han denne gjenstanden i hendene når politiet så ham. Gjenstanden lå i en plastpose som var lagt oppi en pappkasse, fortsatte han.

– Det er snakk om en kasse rundt 30 ganger 30 centimeter. Den er funnet ute på gata ved broen her i Grønlandsleiret, sa Jørundland til pressen på stedet rundt klokken 23 lørdag kveld. Broen det er snakk om er Vaterlands Bru.

Jørundland sa at størrelsen på kassen antydet at den ikke hadde et stort skadepotensial, men at de hadde satt opp tilstrekkelige sperringer, slik at publikums sikkerhet var ivaretatt.

I tillegg til den mistenkte mannen, er også vitner som har sett det hele tatt inn til avhør hos politiet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden