Flere teorier om helgenkongens grav

Joralf Gjerstad, kjent som Snåsamannen, Er blant de som mener å vite hvor levningene etter Olav den hellige ligger. Les mer Lukk

Tusenårsjubileet for slaget på Stiklestad «nærmer seg», og forskerne har flere steder å lete i jakten på Olav den Helliges endelige hvilested.

Olav Haraldsson – med tilnavnet Digre – falt ved Stiklestad for 987 år siden. Året etter ble han helgenkåret, og i dag kjenner de fleste ham best som Olav den hellige.

Det er flere teorier om hvor helgenkongens levninger befinner seg: under gulvet i østre oktogonkapell i Nidarosdomen, i en steinsarkofag i krypten i samme domkirke, murt inn i veggene i Steinvikholm slott i Stjørdal.

I tillegg hevder Joralf Gjerstad, Snåsamannen, å ha sett at Olavs levninger ligger begravd ved Stiklestad kirke.

Les også: Arkeologer skal ha funnet kirken til Olav den hellige

Helgekongens lik ble lenge oppbevart i det såkalte Olavsskrinet, som ble ødelagt etter reformasjonen på 1500-tallet.

Men hvor levningene endte opp til slutt, er det ingen som kan si med sikkerhet, men flere vil gjerne finne dem før 1000-årsjubileet om 13 år, skriver Vårt Land.

– På tusenårsdagen for Olav den helliges død, den 29. juli 2030, vil jeg stå med et skrin i hendene, med levningene etter helgenkongen, og sette det inn i høyalteret i Nidarosdomen, sier Steinar Bjerkestrand, som leder Nidaros domkirkes restaureringsarbeider. Han mener det er en nasjonal oppgave å gjøre alt for å finne Olav.

Les også: Paven vil legge 500 år gammel strid bak seg

Og skulle man finne noen levninger på disse stedene, kan de DNA-testes mot Magnus den gode. Han var Olavs sønn – og etter hvert arvtaker – og det finnes gode kilder som sier at han ligger begravd under søndre oktogonkapell i Nidarosdomen. (©NTB)