Professor: Paven vil legge 500 år gammel strid bak seg i Malmö

Sikkerhetspersonell og politi jobbet i helgen med forberedelser til mandagens pavebesøk. Her fra Lund i Sverige. Foto: Emil Langvad / TT / Reuters / NTB scanpix.
Sikkerhetspersonell og politi jobbet i helgen med forberedelser til mandagens pavebesøk. Her fra Lund i Sverige. Foto: Emil Langvad / TT / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Når paven ankommer Sverige mandag har han med seg et budskap om at katolikker og andre kristne skal samarbeide om å løse verdens problemer i stedet for å strides om teologi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener professor i teologi Peter Lodberg ved universitetet i Aarhus.

– Man kan se pavebesøket som en markering av at de lutherske kirker og den katolske kirke har gått fra konflikt til en større grad av fellesskap, sier han.

Pavebesøket markerer at det er 500 år siden reformasjonen.

– Det er en markant begivenhet, fordi det viser at kirker som tidligere har vært uenige om mye, nå samler seg og retter fokuset på det de er enige om i stedet for det som skiller dem.

Han peker på at det er første gang pave Frans møter de nordiske folkekirkene. Forrige gang en sittende pave kom til disse trakter, var da pave Johannes Paul II tok turen innom alle de fem nordiske landene i 1989.

Besøker kongefamilien

Busslaster med spente norske katolikker har dratt til Sverige for å bivåne det staselige besøket.

Pave Frans vil bli ønsket velkommen av statsminister Stefan Löfven på Malmö flyplass mandag formiddag, og deretter går turen raskt videre til et besøk hos kongefamilien i Kungshuset i Lund.

Senere holder paven en økumenisk (interreligiøs) gudstjeneste i domkirken i Lund. Kirken har bare plass til et par hundre personer, så bare spesielt inviterte gjester får delta. Her vil alt fra kirkeledere og kongelige til medlemmer av den svenske regjeringen være til stede.

Fra norsk side kommer biskop Bernt Eidsvig, men også tre fra Den norske kirke er invitert – deriblant preses Helga Byfuglien.

Store stadionarrangement

De store folkearrangementene følger etterpå. Det er ventet fullt hus når paven holder tilstelning for allmennheten på Malmö arena mandag ettermiddag og en to timer lang katolsk messe på Swedbank stadion tirsdag morgen.

Stadionene tar henholdsvis 16.000 og 20.000 tilskuere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden