Arkeologer skal ha funnet kirken til Olav den hellige

STIKLESTAD 20090611: Statuen av Olav den hellige i Amfiet der Spelet om Heilag Olav spilles. På Stiklestad i 1030 stod det avgjørende slaget i kristningen av Norge. Olav II Haraldsson falt i slaget og ble senere gravlagt i Nidaros
STIKLESTAD 20090611: Statuen av Olav den hellige i Amfiet der Spelet om Heilag Olav spilles. På Stiklestad i 1030 stod det avgjørende slaget i kristningen av Norge. Olav II Haraldsson falt i slaget og ble senere gravlagt i Nidaros  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en bakgård i Trondheim sentrum har arkeologer funnet rester av det de tror var Klemenskirken der kisten til Olav den hellige sto på alter i 25 år etter hans død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fundamentene er trolig det viktigste arkeologiske enkeltfunnet i Trondheim på 100 år.

– Jeg er så sikker som det går an å være. Dette er noe av det mest spennende jeg har vært med på som arkeolog, sier prosjektleder Anna Petersén i Norsk institutt for kulturminneforskning (Niku) til Adresseavisen.

Dateringene av funnet tyder på at kirken ble bygd i 1015.

– Funnene er av stor historisk betydning i nasjonal sammenheng, sier spesialrådgiver Sissel Ramstad Skoglund hos Riksantikvaren til avisen.

Steinfundamentet til en kirke og flere graver ble oppdaget under en forundersøkelse utført av arkeologer fra Niku i fjor høst. Foranledningen var at et selskap skal sette opp et næringsbygg på tomten, som ligger mellom Søndre gate og Krambugata.

Sagaen skal ha det til at kisten med kong Olav Haraldsson ble gravd opp fra bredden av Nidelva 3. august 1031, ett år etter at han falt under slaget på Stiklestad. Hår og negler hadde tydelig vokst som om han var i live. Da ble det avgjort at kong Olav virkelig var hellig, og hans legeme ble båret inn i Klemenskirken.