«Dine norske mennesker har sviktet deg»

Natt til tirsdag døde ørneungen Stille, noe som Zooom formidlet lve og usensurert. Det vekket sterke reaksjoner, særlig fra seere på andre siden av Atlanterhavet. Les mer Lukk

Ørneungen Stilles direktesendte dødskamp vekket sterke følelser. Zoooms seere i USA klandret både Norge og kanalen. – Jeg ville ikke tatt reaksjonene så tungt, sier professor.

Den yngste ørneungen i havørnreiret på Smøla, ble drept av storebroren i natt. At dødskampen ikke ble forhindret, men derimot sendt live og usensurert på Zooom, utløste storm i kommentatorfeltet.

Særlig sterke var reaksjonene fra seerne i USA:

«Why in the hell was it so important that the camera continued to show what was going on», spurte en.

En opprørt seer i USA la ut denne kollasjen på Facebook-sidene sine etter at Stille var død. Les mer Lukk

«Your humans in Norway failed you. Failed to rescue, failed to shut the cam off so you could passs with dignity... failed you in every way possible», fortsatte en annen.

Og en tredje mente «never have i witnessed a culture that exalted over an innocent bird's death - never».

Vakkert og brutalt

De fleste norskspråklige kommentarene uttrykte sorg over dødsfallet, men understreket samtidig at dette var naturens gang.

Les også: Direktesendt dyre-TV skaper sterke reaksjoner

Utviklingsredaktør i ABC Startsiden, Trygve Sørvaag, valgte å skrive en forklaring til Zoooms følgere som ikke skjønner norsk (oversatt fra engelsk):

– Vi har full forståelse for at bildene kan virke opprørende på enkelte. Vi er tross alt vitne til at den minste havørnungen dør. Vi vil likevel ikke gripe inn. Vi sender dette direkte for å lære mer om hvor vakker og brutal vår ville, norske natur egentlig er, og vi gjør det i samråd med biologisk ekspertise. Det er også viktig å understreke at lignenede dyretragedier skjer i mange reir landet over, uten at vi er klar over det.

Følg havørnreiret direkte her.

Tøft i naturen

Han får også støtte fra rovfuglekspert Vidar Selås, professor ved universitetet på Ås:

– Det må være lov til å vise hvordan naturen fungerer. Jeg ville ikke tatt slike reaksjoner så tungt, sier han til ABC Nyheter.

– Det virker som om man er mer opptatt av individet i stedet for bestanden slik vi er i Norge, men det er litt vanskelig å forstå denne forskjellen mellom USA og oss. Men det har jo også tidligere kommet reaksjoner fra USA, for eksempel knyttet til selfangsten, fortsetter Selås.

– Det kan henge sammen med både tilfeldigheter og tradisjoner, men også at man har fjernet seg fra naturen. Det er nok en del jaktmotstandere som for eksempel ikke forstår hvor tøft det kan være i naturen - at alternativet til å bli skutt kan være å sulte i hjel.

Les også: Låvesvale nyeste tilskudd til Zooom-familien

Selås påpeker at det er normalt at bare én unge vokser opp i et ørnereir. Han viser til at rovfugleggene ikke klekkes samtidig og at ofte blir den yngste drept og spist.

– Hvis det er for lite mat, så er det vel like bra at den minste blir utnyttet på denne måten av den største.

Her kan du se de dramatiske opptakene som fikk amerikanerne til å reagere:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Det går mot slutten: Storm ribber Stille