Direktesendt dyre-TV skaper sterke reaksjoner

Enkelte reagerer svært sterkt på at Zooom.no ikke griper inn for å redde en av havørnungene. Journalisten som dekker sendingene er blant annet blitt kalt en hjerteløs drittsekk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I havørnreiret på Smøla, som seerne kan følge døgnet rundt, er det to unger. Den ene utvikler seg normalt og ser sunn og frisk ut, mens den andre, som i perioder har hatt store problemer med å få i seg mat, blir hengende stadig lenger etter den største i utvikling. Forskjellen er nå så stor at eksperter levner den lille små muligheter for å overleve.

SKAPER STERKE REAKSJONER: Den minste ungen i havørnreiret på Smøla vokser ikke som den skal, og flere har tatt til orde for at den bør hentes ut av reiret. (Foto: Zooom.no)
SKAPER STERKE REAKSJONER: Den minste ungen i havørnreiret på Smøla vokser ikke som den skal, og flere har tatt til orde for at den bør hentes ut av reiret. (Foto: Zooom.no)

I kommentarfeltet knyttet til direktesendingen, der de som ser på kan snakke med hverandre om det som skjer, er det mange som har tatt til orde for at den minste ungen bør hentes ut av reiret. Det har imidlertid ikke Zooom.no til hensikt å gjøre, og det har skapt svært sterke reaksjoner.

Se også: Zooom.no får hederlig omtale for god digitaljournalistikk

– Viser naturen slik den virkelig er

– Vi sender direkte døgnet rundt, og vi har ikke noe filter. Det folk får se fra de reirene vi følger, er rått og uredigert. Vi viser naturen slik den virkelig er. Noen ganger er naturen og kampen for å overleve brutal og nådeløs, og vi skjønner at enkelte synes en del av det vi sender kan være ubehagelig å se på, sier utviklingsredaktør i ABC Startsiden, Trygve Sørvaag, som fikk ideen til prosjektet etter å ha sett BBC-programmet «Springwatch».

Les også: Bisonkalv døde etter at turister tok den med seg i bilen fordi den virket kald

Har forsøkt å forklare

Zooom.no har, både i kommentarer og artikler, forsøkt å forklare hvorfor de ikke vil gripe inn. I en artikkel skrev journalist Krister Ottesen blant annet følgende:

«Vi kommer ikke til å gripe inn for å «redde» Stille. Hvis det ikke er meningen at den ungen skal overleve, så er det ikke vår oppgave å «overprøve» naturen og hjelpe et individ som ikke har livets rett. Det vi er vitne til er naturens egen «silingsmekanisme». Kun de sterkeste overlever. Det er brutalt og vondt å se på, men det er det som sørger for at arten overlever. Det verken kan eller vil vi tukle med».

I artikkelen, som du kan lese i sin helhet her, redegjør Ottesen også for at et evenetuelt «redningsforsøk» også kan utsette den sunne og friske ungen for livsfare. Likevel har det kommet svært sterke reaksjoner.

Les også: Sjøskogen skole har direktesendt dyre-TV på timeplanen

Kalt hjerteløs drittsekk

– Jeg er blitt æreskjelt både på telefon og mail, og har blitt kalt en hjerteløs drittsekk og andre mindre hyggelige ting. Det har jeg ingen problemer med. Dyr skaper sterke følelsesmessige reaksjoner hos enkelte. For meg er slike reaksjoner egentlig bare en bekreftelse på at en tjeneste som Zooom.no virkelig trengs. Vi lever stadig fjernere fra naturen som omgir oss. Derfor tror jeg det er bra og sunt at folk får se virkeligheten slik den egentlig er. Den virkeligheten ville dyr lever i er nokså fjern fra den hyggelige Disney-versjonen vi er oppvokst med, sier Ottesen.

KALT HJERTELØS DRITTSEKK: Journalist i Zooom.no er blant annet blitt kalt en hjerteløs drittsekk etter direktesendinger fra et havørnreir på Smøla. (Foto: Trygve Sørvaag)
KALT HJERTELØS DRITTSEKK: Journalist i Zooom.no er blant annet blitt kalt en hjerteløs drittsekk etter direktesendinger fra et havørnreir på Smøla. (Foto: Trygve Sørvaag)

Flere av Ottesens kollegaer har også mottatt telefonsamtaler fra svært oppbrakte seere som har reagert sterkt på sendingene. Det har også havørneksperten Zooom.no har knyttet til seg, Espen Lie Dahl. Etter noen saker i forbindelse med at villsaulam havnet i havørnreiret, ble Lie Dahl oppringt av sinte seere.

Les også: Zooom.no sender fjerde sesong med Tjeld-TV

Kontroversielle sendinger

Zooom.no sender ikke bare fra et havørnreir på Smøla. De sender også fra en hegrekoloni på Smøla. Der har seerne vært vitne til flere nokså brutale sider av virkeligheten. Blant annet har Zooom.no dokumentert, for første gang, at hegreforeldre er i stand til å spise sitt eget avkom . Seerne har også fått se at større søsken har spist mindre og svakere søsken.

Videoen under, der en hegreunge blir plaget og mishandlet av sine større og sterkere søsken, har også skapt sterke reaksjoner:

Les også: Her kan du være villmarksfotograf i egen stue

Personvernpolicy