Listhaug advarer mot ny flyktningkrise i Europa

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) advarer mot en ny flyktningkrise i Europa. Les mer Lukk

Så mange som 800.000 flyktninger og immigranter venter på å ta seg over fra Libya til Europa, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Listhaug, som denne uken besøker Sicilia i Italia for å se hvordan den italienske øya håndterer presset, advarer mot ny flyktningkrise i Europa.

– Vi ser at trafikken hit øker. Det er en kjempeutfordring, for en stor del av dem som kommer er økonomiske migranter, sier Listhaug (Frp), til VG.

Les også: Flertallet synes Listhaug gjør en god jobb

Til NRK sier hun at dette minner oss om at dette ikke er over og at vi må være på vakt for hva som kan skje – og at dersom det kommer veldig mange migranter til Italia, kan det bety at det blir en forflytning nordover. 46.714 flyktninger og migranter har ankommet Italia i løpet av årets fem første måneder. 47.463 kom i samme periode i fjor.

Les også: Listhaug: – Washington Post har ikke peiling

Mandag besøkte hun det norske skipet Siem Pilot, som det siste året har reddet 19.209 båtflyktninger i Middelhavet. For få dager siden plukket skipet opp 1.017 migranter fra Vest-Afrika tolv nautiske mil fra Libya og fraktet dem til Italia.

Den siste uken har tre båter veltet – 13.000 mennesker er blitt reddet opp av sjøen. 700 er antatt døde.

– Det er helt forferdelig å se. Det verste er å tenke på hvor kyniske menneskesmuglerne er. Det er et bilde på hvor lite et menneskeliv er verdt for dem. Det eneste som står i hodet på dem er å tjene penger, sier Listhaug til VG.

Les også: Listhaug: – Må holde innvandringen på et nivå som gir oss en sjanse til å lykkes med integreringen