Amerikansk atomubåt anløper sørkoreansk havn

Your browser doesn't support HTML5 video.

Amerikansk atomubåt anløper sørkoreansk havn
Den atomdrevne ubåten USS Michigan er ankommet Sør-Korea, opplyser USAs forsvar.

Mens utsendinger fra Sør-Korea, Japan og USA er i Tokyo for å diskutere det anspente forholdet til Nord-Korea, er atomubåten ankommet koreansk farvann, melder Reuters. USS Michigan er sendt som støttefartøy for hangarskipet USS Carl Vinson og kan frakte og skyte ut ballistiske undervannsmissiler og Tomahawk-raketter.

Ankomsten sammenfaller med 85-årsdagen til Nord-Koreas militære styrker, som var vente å bli markert med atomprøvesprenging eller oppskyting av rakett.

Sabelrasling

Men den fryktede salutten i form av en atomprøvesprengning eller rakettoppskytning uteble.

Nord-Korea har gjennomført fem atomprøvesprengninger tidligere og har på sedvanlig vis raslet med sablene overfor USA den siste tida.

Sabelraslingen er et kjent vårtegn på Koreahalvøya, som følge av den årvisse militærøvelsen USA og Sør-Korea holder på denne tida. Den blir sett på som en forberedelse på invasjon av ledelsen i Pyongyang.

Les også: Xi ber Trump trå varsomt overfor Nord-Korea

Embed: usa

USAs president Donald Trump har i år spilt med og sendt hangarskipet USS Carl Vinson til området, sammen med en flåte av støttefartøyer.

Nord-Korea har truet med å senke hangarskipet dersom USA tyr til militærmakt mot landet, og mange fryktet at landets leder Kim Jong-un ville bruke hærens 85-årsdag til å vise styrke i form av en ny atomprøvesprengning eller rakettest.

Den statlige avisen China Daily skriver tirsdag at det er på høy tid at regjeringene i Nord-Korea og USA roer ned den tøffe tonen seg imellom og heller lytter til fornuft fra dem som maner til fredelig løsning på konflikten. Avisen mener nordkoreansk ledelse har misforstått FN-sanksjonene som er iverksatt. Hensikten var å få en slutt på rakett- og atomvåpenprogrammet til Nord-Korea, mens landet har oppfattet det som et angrep mot sin regjering og sitt styresett.

Les også: Nord-Korea advarer Australia om mulig atomangrep

Reuters: – Gjennomførte artilleriøvelse

Nord-Korea skal ha gjennomført en stor artilleriøvelse tirsdag i forbindelse med markeringen av 85-årsdagen for Nord-Koreas hær, melder Reuters.

Sør-Koreanske Yonhap siterer en uidentifisert sørkoreanske regjeringskilde, som opplyste at det var tegn på at Nord-Koreas militære styrker utførte store øvelser i områder rundt byen Wonsan på sin østkyst. Sør-Koreas forsvarsdepartement har så langt ikke bekreftet rapportene.

Les også: – Kinesiske kampfly i full beredskap

Embed: usa

Kaller inn til Nord-Korea-briefing

Senatet i USA er kalt inn til møte i Det hvite hus om Nord-Korea-situasjonen. President Donald Trump ber samtidig FN om forberede nye sanksjoner.

Ifølge pressetalsperson i Det hvite hus, Sean Spicer, vil utenriksminister Rex Tillerson, forsvarsminister Jim Mattis, USAs forsvarssjef Joe Dunford og USAs øverste etterretningssjef Dan Coats redegjøre for senatets medlemmer onsdag om Nord-Korea.

Den siste tiden har Trump-administrasjon tilspisset retorikken overfor Nord-Korea og lagt press på Kina for å få en slutt på det isolerte landets testing av atomvåpen. Mandag uttalte USAs FN-ambassadør Nikki Haley at USA kan komme til å slå tilbake mot Nord-Korea om landet angriper en amerikansk militærbase eller gjennomfører ny test av en interkontinental ballistisk missil.

Les også: Nord-Korea truer med å gjøre USA til aske

Venter på ny opppskyting

Tross USAs rasling med sablene er det ventet at Nord-Korea allerede tirsdag denne uka kan komme til å avfyre et nytt missil eller gjennomføre en ny atomprøvesprengning, i forbindelse med markeringen av grunnleggingsdagen for landets militære.

Mandag henvendte USAs president Donald Trump seg til medlemmer av sikkerhetsrådet i FN, som han tidligere har kritisert for mangel på inngripen overfor Syria og Nord-Korea.

Les også: Kilder: – USA vurderer å skyte ned Nord-Koreas test-raketter

Embed: usa

– Man ser ikke FN, liksom, løse konflikter. Jeg tror det kommer til å begynne å skje nå, sa han under lunsjen med Sikkerhetsrådet i Det hvite hus.

Han la til at Sikkerhetsrådet må forberede seg på å innføre nye sanksjoner mot Nord-Korea og at å avstå fra å gjøre noe er helt uakseptabelt.

– Landet er en virkelig trussel mot verden, enten vi vil snakke om det eller ikke.

Til stede var ambassadørene fra Kina og Russland, tradisjonelt Nord-Koreas viktigste støttespillere.

Les også: – Trump er farligere enn Kim

Må skje nå

Trump sa også at verden har hatt bind for øynene når det gjelder Nord-Korea i flere tiår, men at nå er det slutt. De tøffere sanksjonene skal ifølge Reuters inkludere forbud mot oljehandel, nekte nordkoreanske fly adgang, avskjære lasteskip på vei til eller fra landet og å presse kinesiske og andre utenlandske banker til ikke å samarbeide med Nord-Korea.

Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel hadde mandag et hastesamtale om situasjonen rundt Nord-Korea og i helga har presidenten hatt tilsvarende samtaler med Kinas president Xi Jinping og Japans statsminister Shinzo Abe.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley understreker at USA og det internasjonale samfunnet kun vil legge press på Nord-Korea for å få dem til å avslutte rakettoppskytinger og prøvesprenginger, og at sanksjoner ikke er et forsøk på å yppe til slagsmål med landets leder Kim Jong UN.

– Vi kommer ikke til å foreta oss noe med mindre han gir oss grunn til å gjøre det, sier Haley.

Les også: – Nord-Korea gjør klokt i å ikke teste Trump

Kina ber USA besinne seg

Kina, som regnes som Nord-Koreas fremste allierte, ber på sin side Trump trå varsomt og ikke trappe opp konflikten.

– Kina håper at partene kan vise tilbakeholdenhet og avstå fra handlinger som ytterligere kan bidra til å øke spenningen på Koreahalvøya, sa Xi da han mandag ringte Trump.

Den statlige kinesiske avisen China Daily fulgte opp tirsdag og ber på lederplass USA og Nord-Korea roe ned den tøffe tonen og lytte til fornuft fra dem som maner til fredelig løsning på konflikten.

Avisen hevder Nord-Korea har misforstått sanksjonene FN alt har innført for å tvinge landet til å fryse sitt atomvåpenprogram, noe nordkoreanerne trolig oppfatter som et angrep mot sin regjering og sitt styresett.

Fakta om Nord-Koreas atomvåpenprogram  

* Nord-Korea har gjennomført fem atomprøvesprengninger, i 2006, 2009, 2013, og to i 2016. Landet utvikler også langtrekkende raketter.

* Nord-Korea begynte sitt rakettprogram på 1960-tallet i samarbeid med Sovjetunionen.

* Siden 2014 har landet flere ganger prøveskutt raketter med en rekkevidde langt over grensen på 150 kilometer som FNs sikkerhetsråd har satt.

* 7. februar 2016: Nord-Korea plasserer en satellitt i bane rundt jorda.

* 24. august 2016: Prøveoppskyting av en rakett fra en ubåt. Den flyr 500 kilometer og inn i Japans luftovervåkingssone. FNs sikkerhetsråd fordømmer denne og tre tidlige oppskytinger av slike raketter.

* 5. september 2016: Tre raketter blir sendt ut over Japanhavet.

* 12. februar 2017: Prøveoppskyting av en langtrekkende rakett ut over Japanhavet. Raketten flyr om lag 500 kilometer og lander i havet mellom Nord-Korea og Japan.

* 7. mars 2017: Fire raketter blir skutt ut over Japanhavet, tre av dem lander i havområder kontrollert av Japan.

* 5. april 2017: Nord-Korea avfyrer en mellomdistanserakett i retning Japan. Den flyr om lag 60 kilometer før det lander i havet.

* 16. april 2017. Landet gjennomførte en mislykket rakettoppskytning på 105-årsdagen for Kim Il-sungs fødsel. (NTB)

Embed: usa