Obama: USA erkjenner ansvar for klimaproblemet

Your browser doesn't support HTML5 video.

Obama: USA erkjenner ansvar for klimaproblemet Les mer Lukk

President Barack Obama sa til klimatoppmøtet i Paris at USA er verdens nest største utslippsnasjon, og at landet erkjenner sitt ansvar for å gjøre noe med problemet.

– Jeg har reist hit personlig på vegne av verdens største økonomi og nest største utslippsnasjon for å si at vi ikke bare erkjenner vår rolle i å ha forårsaket dette problemet, men vi godtar vårt ansvar for å gjøre noe med det, sa Obama i sin tale til klimatoppmøtet.

Tida er i ferd med å renne ut, advarte han.

– En av fiendene vi vil kjempe mot på denne konferansen, er kynisme og ideen om at vi ikke kan gjøre noe med klimaendringene, sa Obama.

– Vi har makt til å forandre fremtiden her og nå. Men bare hvis vi tar utfordringen, sa han.

– Fine ord

Om lag 150 statsledere var på plass i Paris under åpningen av klimatoppmøtet.

Vert for konferansen er Frankrikes president François Hollande. Ifølge ham står verden ved et vendepunkt.

– Men for å løse klimakrisen er det ikke nok med godvilje og intensjonserklæringer, advarte han.

Naturvernforbundet mener på sin side at Obamas tale bar preg av nettopp det siste.

– Obamas tale var full av fine ord. Dessverre er det vanskelig å finne igjen de ordene i USAs forhandlingsposisjoner, sier nestleder Silje Lundberg.

Kina ber om differensiering

Kinas president Xi Jinping understreket i sin tale at forhandlingene om en ny klimaavtale må ta hensyn til forskjellene mellom rike og fattige land.

Ifølge Xi har rike land et særskilt ansvar for å begrense klimautslippene. Hvert enkelt land må samtidig få lov til å finne sine egne løsninger for å begrense global oppvarming, sa han.

– Vi bør lete etter praktiske løsninger, og det er helt avgjørende at vi tar hensyn til ulike lands behov. Klimatiltak kan ikke gå på bekostning av et lands behov for å bekjempe fattigdom, sa Xi.

– Vi må fortsette å følge prinsippet om felles, men differensiert ansvar, sa den kinesiske presidenten.

Vil ha kontroll

Tysklands statsminister Angela Merkel brukte sin tale til å framheve behovet for en kontrollmekanisme som sørger for at alle land overholder klimaløftene de har lagt fram.

– Målet er et bindende rammeverk og en bindende kontrollmekanisme for å minske avstanden mellom tiltakene mot klimaendringer som allerede er lovet, og arbeidet som kreves for å forhindre økte temperaturer, sa Merkel.

Landets klimaforhandler Kasten Sach uttalte tidligere samme dag at landet vil kjempe for å få på plass en kontrollmekanisme, men at han ikke tror at det blir innført sanksjoner mot land som bryter avtalen.

Appell til våre barnebarn

Storbritannias prins Charles oppfordret verdens ledere til å tenke på barnebarna og få på plass en klimaavtale.

– Sjeldent har så mange mennesker over hele verden satt sin lit til så få, sa prinsen.

– Jeg oppfordrer dere til å tenke på behovene til den yngste generasjonen, fordi ingen av oss har rett til å antyde at de skal gi opp sin framtid for vår nåtid, formante han.