Stoltenberg: NATO må være beredt

Your browser doesn't support HTML5 video.

Stoltenberg: - Jeg føler meg som en norgesvenn Les mer Lukk

Når Russland bygger militære muskler, må NATO og Norge svare, mener alliansesjef Jens Stoltenberg og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide

Fra alarmen går, har de 15 minutter på å komme seg på vingene. To norske flygere sprinter mot hangaren mens NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er på besøk på hovedflystasjonen i Bodø.

Når flyene dundrer nedover rullebanen noen minutter seinere, er det bare øvelse, men til nå i år har de måttet på vingene 17 ganger for å følge 28 russiske fly nær norsk luftrom.

– Vi ser økt russisk aktivitet også i nord, og her ligger ett av Norges viktigste bidrag til NATO, sier Stoltenberg.

Les også:Obama: – Utfordrende tid for NATO

Nervøse

Mens Norge har lang erfaring med russisk militærnærvær, er andre NATO-land nervøse. Det gjelder spesielt de baltiske landene, som melder om over dobbelt så stor aktivitet fra russiske fly i østersjøområdet.

– Det er et annet mønster i Baltikum og en kraftigere økning. Men hovedmønsteret er at vi ser økt russisk tilstedeværelse nær NATOs grenser. Derfor må NATO være beredt og gjøre jobben som de gjør i Bodø med å møte aktiviteten, sier Stoltenberg til NTB.

– Norge gjør en viktig jobb på vegne av alliansen, understreker «norgesvennen» på sitt første offisielle besøk i landet – og blir på vei til Bodø møtt av to norske F-16 jagerfly som eskorte.

Les også:NATO gjentar budskapet til Russland

Ingen dramatikk

Men selv om det er mye oppmerksomhet om flyene i Bodø, er det egentlig ikke store endringer å melde om i lufta i nord. Ingen dramatikk, sier Forsvaret.

– Det er i hovedsak et forutsigbart mønster vi ser i nordområdene, sier generalløytnant Morten Haga Lunde ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Det som har vært av en «viss økning» av aktivitet, skjer på sjøen.

– Samtidig ser vi økning i kompetanse og økonomi til å drive øving og oppbygging av kapasiteter som har ligget nede lenge. Men det er snakk om fornyelse, ikke rustningsløp, understreker Lunde om det som skjer øst for grensa.

Les også:Stoltenberg: – NATO gjorde jobben sin i Libya

Kampkraft

Med et uforutsigbart Russland i øst foreslår regjeringen likevel forsvarsinvesteringer i milliardklassen for å styrke Hærens kampkraft.

– Intensjonene kan jo endre seg raskt, derfor er det viktig å være beredt. Selv om vi ikke nå ser noe militær trussel fra Russland, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Vi må etablere en normaltilstand som matcher det aktivitetsbildet vi ser, sier hun og mener det har vært en betydelig økning i den russiske militære evnen.

Spesielt når det gjelder den «strategiske forflytningen», evnen til å flytte seg raskt med store styrker.

– Også i våre nærområder, sier Søreide.

Se ogsåStoltenberg synge på NATO-middag

Øvelser

Stoltenbergs besøk skjer samtidig med avslutningen på en omfattende flyøvelse i nord der Norge er ett av vertslandene.

– Vi vil gjerne ha mer alliert øving trening i Norge, sier Søreide.

Russland har svart med å sende 250 fly på vingene i en egen øvelse. Både NATO og Russland øver mer i nærheten av hverandre, men Stoltenberg vil ikke være med på at alliansen er med på å forsterke spenningene.

– Det NATO gjør, er et svar på betydelig russisk opprustning og økt militært nærvær, sier han.

– Da må vi svare. Men det vi gjør, er forholdsmessig og helt innenfor våre internasjonale forpliktelser. Samtidig er NATOs mål fortsatt samarbeid med Russland.