Stoltenberg: – NATO gjorde jobben sin i Libya

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Kaan Soyturk (Reuters / NTB scanpix)
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Kaan Soyturk (Reuters / NTB scanpix)

Det er mange grunner til at Libya kollapset, men NATO gjorde jobben sin, mener alliansens sjef Jens Stoltenberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– NATO handlet på grunnlag av et veldig klart FN-mandag om å beskytte sivile, sier Stoltenberg om forsvarsalliansens bombetokt mot Muammar Gadaffis regime i 2011.

– Det militære oppdraget ble gjennomført, problemet var at den politiske stabiliseringen etterpå ikke ble gjennomført, sier han til NTB om hvordan det nordafrikanske landet har kollapset siden Gadaffis fall.

Libya har i dag ingen fungerende regjering, og rivaliserende militsgrupper kjemper om kontrollen. Kaoset er blant flere årsaker til flyktningkrisen som utspiller seg i Middelhavet.

Ikke nok til stede

– Av mange grunner så ble ikke Libya et stabilt land etter at vi hadde avsluttet det militære oppdraget, fremholder Stoltenberg, men mener en konklusjon om at verden feilet er forenklet.

Han legger også et ansvar på Libyas egne ledere i tiden etter Gadaffi.

– Verdenssamfunnet bidro noe til stabilisering etter at militæroperasjonen var over, gjennom FN og EU, men den samlede innsatsen fra den libyske regjeringen og verdenssamfunnet var åpenbart ikke nok, sier han.

Bred støtte

Norge var en sentral bidragsyter i NATO-aksjonen for fire år siden med Stoltenberg som statsminister. Også utenriksminister Børge Brende (H) peker på at det var FNs sikkerhetsråd «som gikk inn for militære tiltak mot Libya for å beskytte sivilbefolkningen mot Gadaffis regime».

– Jeg mener det blir feil å si at NATO eller NATO-land har et spesielt ansvar her, sier han om dagens situasjon.

– Tiltakene hadde bred internasjonal støtte.

Militærmakt

EU diskuterer nå flere tiltak i og rundt Middelhavet og har bedt FN om mandat til å bruke militærmakt mot menneskesmuglerne som opererer ut fra Libya.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini deltar denne uka på NATOs utenriksministermøte i Tyrkia. Men Stoltenberg sier NATO ikke er bedt om å ta noen militær rolle.

Alliansen har heller engasjert seg i det den kaller kapasitetsbygging av forsvaret i regionen: Å styrke landenes evne til å håndtere egen sikkerhet.

NATO er inne slik i Jordan og jobber også med en pakke for Irak.

– Vi er også klare til å gjøre det i Libya, men da må sikkerhetssituasjonen være en annen enn i dag, sier Stoltenberg.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy