LO, YS og Unio: – Dramatisk endring av arbeidslivet

LO-leder Gerd Kristiansen, Unio-sjef Anders Folkestad og YS-leder Jorunn Berland står bak politisk storstreik onsdag ettermiddag. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix) Les mer Lukk

Regjeringens forslag til endring av arbeidsmiljøloven er langt mer enn bare en oppmykning, mener lederne for de tre hovedorganisasjonene LO, Unio og YS.

– Det dreier seg om en dramatisk endring av hele det norske arbeidslivet. Derfor går LO, Unio og YS til politisk streik i dag, skriver LO-leder Gerd Kristiansen, Unio-leder Anders Folkestad og Jorunn Berland i YS i et innlegg i VG der de forsvarer og begrunner storstreiken som rammer store deler av landet onsdag ettermiddag.

Bakgrunn: Klart for storstreik landet rundt

Kollektivtransport, barnehager og offentlige kontorer blir berørt landet rundt når arbeidet legges ned i to timer fra klokken 14.

– Regjeringen påstår at liberaliseringen av arbeidsmiljøloven bare er en oppmykning, mens det i realiteten vil bli et hardere arbeidsliv. Både stillingsvern og arbeidstidsordninger settes under press. Helheten i forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven, som regjeringen har fremmet, rokker ved hele den norske samfunnsmodellen, skriver de tre lederne.

Dersom regjeringen får det som den vil, må norske arbeidstakere blant annet belage seg på oftere søndagsjobbing, mer overtid og flere på midlertidig ansettelse.

Les også: LO-sekretær om storstreiken: – Det blir to kaotiske timer

– Det viktigste i regjeringens forslag er at arbeidsgiverne skal kunne ansette midlertidig selv for varige oppgaver. I dag er det bare tillatt ved midlertidig behov. Regjeringen vil ha en generell adgang til å ansette folk midlertidig i inntil tolv måneder, uten vilkår. Dermed brytes en viktig skanse i norsk arbeidsliv, og det er langt mer dramatisk enn velgerne hadde grunn til å vente før valget, mener de.

Les også:

Slik rammer storstreiken flytrafikken

Eriksson forstår ikke politisk storstreik