Eriksson forstår ikke politisk storstreik

Arbeidsminister Robert Eriksson (t.h.) på Unios Tariffseminar, t.v. Unio-leder Anders Folkestad. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Arbeidsminister Robert Eriksson (t.h.) på Unios Tariffseminar, t.v. Unio-leder Anders Folkestad. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) har liten forståelse for at tre hovedorganisasjoner onsdag går til politisk streik mot endringer i arbeidsmiljøloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har problem med å forstå hvorfor de streiker. Streiken er politisk motivert, sier Eriksson til NTB.

Kollektivtransport, barnehager og offentlige kontorer rammes når LO, Unio og YS oppfordrer sine medlemmer til å legge ned arbeidet klokken 14-16 onsdag.

Forslaget om å gi arbeidsgiverne utvidet adgang til midlertidige ansettelser er ett av punktene i Erikssons reform av arbeidsmiljøloven som har fått fagbevegelsen til å rase. Også regulering av overtid og helgearbeid har skapt sterke reaksjoner.

Bakgrunn: Politisk streik stanser all togtrafikk

Mener kritikk bommer

Eriksson mener kritikerne har tatt en overdose Møllers tran:

– Med mine forslag blir det ikke tillatt å arbeide mer enn det som er tillatt i dag, ikke tillatt med mer overtid enn i dag og heller ikke tillatt med flere søndager enn i dag, sier han, og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Arbeidsgiver kan ikke pålegge en ansatt å jobbe flere søndager på rad enn i dag og heller ikke pålegge flere overtidstimer enn i dag i løpet av ett år.

Han sier regjeringen nå åpner for at den enkelte ansatte kan få en mulighet til å disponere arbeidstiden sin annerledes, fordi den gjennomsnittsberegnes.

Les også: Eriksson ber arbeidstakerne om alternativer

– Desentralisere makt

LO-leder Gerd Kristiansen liker ikke Erikssons forslag og mener han skyver utsatte grupper foran seg i sin iver etter å liberalisere arbeidsmiljøloven. LO vil i stedet ha skreddersydde tiltak for den enkelte og advarer mot et A og et B-lag i arbeidslivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Personer som står langt fra arbeidsmarkedet, trenger spesielle tiltak, ikke en økning i antall midlertidige jobber, sa Kristiansen nylig.

Eriksson stiller seg uforstående til at LO streiker mot ham fordi han vil «desentralisere makt og myndighet til den enkelte arbeidsplass ute i distriktene».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det mener LO er å føre samfunnet 100 år tilbake i tid. Jeg kaller det historieløst, for da sto den enkelte ansatte med lua i hånden og var prisgitt fabrikksjefen, sier Eriksson.

Les også: Eriksson forberedt på kjeft fra LO

Har tatt hensyn

Frp-statsråden frykter ikke at streiken skal gå utover trepartssamarbeidet.

– Når det gjelder arbeidsmiljøloven har vi invitert alle parter samtidig og satt oss ned for å diskutere utfordringer og store reformer. Vi har tilpasset proposisjonen ut fra innspill fra fagbevegelsen og andre, sier Eriksson.

Han viser til at regjeringen har tatt hensyn til innsigelser fra arbeidstakerne både når det gjelder karantenetid og kvoteordning ved midlertidige ansettelser.

Les også: Solberg advarer fagbevegelsen mot storstreik

Men Kristiansen mener det ikke har vært noen skikkelig prosess med partene i arbeidslivet.

– Forslaget er verken konsekvensutredet eller faglig begrunnet. Derfor bør forslaget sendes i retur, sa hun før helgen.