Protestleir fjernet og studentledere pågrepet i Hongkong

Politimenn fjerner protestleiren i Nathan Road i Hongkong. Noe senere ble den viktige gaten igjen åpnet for trafikk. Foto: Liau Chung-ren (Reuters) Les mer Lukk

To studentlederne er pågrepet i Hongkong etter at aktivistenes protestleir i bydelen Mong Kok ble revet onsdag. Like etter ble området åpnet for trafikk for første gang på to måneder.

Protestene i Hongkong:  
  • Den tidligere britiske kolonien Hongkong har hatt delvis selvstyre siden den ble tilbakeført til Kina i 1997.
  • Hongkongs øverste leder velges av en forsamling Kina har svært stor innflytelse over. Demokratiforkjempere har lenge jobbet for allmenne valg.
  • Kina har lovet Hongkong direkte valg av ny leder i 2017.
  • I august sa kinesiske myndigheter at kandidater som stiller til 2017-valget, må godkjennes av en nominasjonskomité.
  • 22. september innledet studenter boikott av all undervisning og demonstrerte med krav om demokratiske rettigheter.
  • 28. september tok demonstrasjonene en voldelig vending da politiet for første gang siden 2005 brukte tåregass mot demonstranter.
  • Forsøk på samtaler mellom studentene og byregjeringen har ikke ført til enighet.
  • Myndighetene har fått en rettslig kjennelse til å fjerne demokratiaktivistenes leir midt i byen.
  • I forrige uke kom det til nye sammenstøt, da en mindre gruppe prøvde å bryte seg inn i byens lovgivende forsamling.
  • Onsdag ble protestleiren i bydelen Mong Kok fjernet av politiet. To studentledere var blant de pågrepne.

(Kilde: NTB)

Joshua Wong and Lester Shum ble pågrepet da politiet ryddet protestområdet i bydelen. Aksjonen regnes som en stor seier for myndighetene i byen, som lenge har forsøkt å få demokratiforkjemperne bort fra gaten.

Protestleiren ble etablert i slutten av september i protest mot at Beijing ønsker å forhåndsgodkjenne kandidatene når byen skal velge ny leder i 2017.

I alt 80 demonstranter ble pågrepet under aksjonen natt til onsdag. Aktivistene holder fortsatt stand i et lite område i Admiralty-distriktet, som ligger like ved regjeringskontorene og et større forretningsområde. Det er ikke klart om politiet også vil aksjonere mot denne leiren.

Les også:Nye sammenstøt i Hongkong

Splittelse

Det ble meldt om knuffing, men ingen alvorlige voldsepisoder, da politiet rykket inn mot hundrevis av demonstranter som fortsatt holdt stand i Mong Kok. En domstol har tidligere vedtatt at demonstrantene må fjernes, noe som også har ført til splittelse i demokratibevegelsen.

De gjenværende demonstrantene lovet imidlertid at de ikke vil gi seg.

– Dere kan ikke overvinne demonstrantenes hjerter, ropte Liu Yuk-lin (52) idet hun stilte seg opp foran en lang rekke politifolk i beskyttelsesutstyr. I likhet med andre aktivister var hun utstyrt med en gul paraply, som er blitt et viktig symbol for demonstrantene.

Les også:Mange skadd i Hongkong-protest

Applaus

Etter om lag tre timer var aksjonen over og trafikken kunne igjen rulle som normalt i området der demonstrantenes protestleir ble etablert i slutten av september.

Flere personer i nærheten klappet idet de siste demonstrantene ble fjernet. Flere ganger tidligere har det brutt ut gatekamper i området idet gjenger har forsøkt å fjerne protestleiren.

Demonstrasjonene i Hongkong har vært regnet som en av de største utfordringene for Kinas ledere siden protestene på Den himmelske fredsplass i 1989.

Les også:Politiet gikk løs på studenter i Hongkong