Mange skadd i Hongkong-protest

"Jackie" har fått en bandasje, men venter nå på videre behandling for hodeskadene han har fått i demonstrasjonene natt til søndag. Foto: Ed Jones/AFP - NTB scanpix.
"Jackie" har fått en bandasje, men venter nå på videre behandling for hodeskadene han har fått i demonstrasjonene natt til søndag. Foto: Ed Jones/AFP - NTB scanpix.

Mange demonstranter ble skadd da politiet i Hongkong for annen natt på rad tidlig søndag morgen gikk til aksjon mot en protestleir i Mongkok-distriktet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politifolkene slo løs mot demonstrantene som var samlet ved barrikadene i bydelen, og mange av de unge studentene ble båret bort på bårer, mens andre fikk behandling for hodeskader, kutt og blåmerker.

Ifølge myndighetene ble rundt 20 personer skadd i sammenstøtene, men de ville ikke si hvor mange var demonstranter og hvor mange var politi.

Politiet sier de brukte minst mulig makt da studentene plutselig angrep dem og prøvde å fjerne gjerder, men demonstrantene sier de ikke gjorde noe for å provosere, og at de ble angrepet av opprørspoliti med køller da de åpnet paraplyene sine.

Saken fortsetter under bildetDemonstranter i Hongkong med paraplyer. Foto: Vincent Yu/AP Photo - NTB Scanpix.Demonstranter i Hongkong med paraplyer. Foto: Vincent Yu/AP Photo - NTB Scanpix.

Demonstrantene hadde lørdag gjenerobret et travelt gatekryss i det tett befolkede Mongkok der politiet natten før ryddet bort barrikadene. Minst 9.000 demonstranter samlet seg lørdag for å ta tilbake området og bygge opp barrikader igjen.

Saken fortsetter under bildetDemonstrantene gjenerobret et gatekryss i sentrum. Foto: Vincent Yu/AP Photo - NTB scanpix.Demonstrantene gjenerobret et gatekryss i sentrum. Foto: Vincent Yu/AP Photo - NTB scanpix.

Samtaler avtalt

Sammenstøtene ser ikke ut til å ha undergravd en avtale mellom myndighetene og lederne for demonstrasjonene om å gjenoppta samtaler. Hongkongs myndigheter bekreftet lørdag at samtalene finner sted tirsdag, i første omgang i to timer.

Hongkongs administrasjonssekretær Carrie Lam opplyste at samtalene, som blir sendt direkte på TV, skal dreie seg om grunnlovsreform, og at begge parter kan stille med fem personer hver.

Det er likevel lite håp om noe gjennombrudd siden det er lite sannsynlig at myndighetene går med på demonstrantenes hovedkrav om at byens øverste leder Leung Chun-ying går av, og at det arrangeres frie valg på leder i 2017.

Kinas regjering i Beijing insisterer på at kandidater til valget må være godkjent av en komité som ventes å være lojal mot regjeringen, og Leung har selv gjort det klart at han ikke vil fire på dette.

Trappet opp

Politiet har de siste dagene trappet opp sin bruk av makt for å prøve å spre demonstrantene, og demonstrantene selv opptrer i økende grad med hjelmer, dykkermasker og annet beskyttelsesutstyr de lager selv.

En frivillig medisinsk hjelper sier at hun i Mongkok så fire personer med alvorlige skader – tre med hodeskader med mye blod og en med ryggskader.

– En av mennene med hodeskader var slått tre ganger med en politikølle, sa Carla Chau, som studerer medisin, og som arbeider som frivillig på en førstehjelpsstasjon i Mongkok.

Noen av de skadde demonstrantene ble tatt til Kwong Wah-sykehuset, der aktivister sier at ti personer fikk behandling.

Saken fortsetter under bildetEn demonstrant blir arrestert av politiet i Monkok-distriktet natt til søndag. Foto: Vincent Yu/AP Photo.En demonstrant blir arrestert av politiet i Monkok-distriktet natt til søndag. Foto: Vincent Yu/AP Photo.

Protestene har nå pågått i tre uker og utgjør en av de største utfordringene for Kina siden protestene på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989 ble knust av militære styrker.

Protestene er også den mest alvorlige uroen i Hongkong siden den britiske kronkolonien ble overført til Kina i 1997.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus