– Det er viktig å redusere risikoen for smitte på ferie

Antibiotikaresistente bakterier / MRSA bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Les mer Lukk

Reiselege oppfordrer også til varsomhet med å bruke antibiotika i utlandet.

I november 2017 meldte Europeiske reiseforsikring om ny rekord i utbetalinger av reiseforsikring til nordmenn. Reisesyke er den største posten med nesten én milliard i utbetalinger.

Undersøkelsen til Europeiske reiseforsikring viser også at én av ti har opplevd at de selv eller noen de har reist med har fått magetrøbbel i utlandet det siste året.

Petter Thornam, ansvarlig lege for Sentrum reiseforsikring, maner til forsiktighet med bruk av antibiotika mot magetrøbbel i utlandet.

– Å ta antibiotika i utlandet mot en vanlig turistdiare øker risikoen for å bli smittet av livsfarlige bakterier, så det vil jeg absolutt fraråde, sier han i en pressemelding.

Antibiotikaresistens er et økende problem verden over. Hovedårsaken til dette er overforbruk av antibiotika.

Peter Thornam grunnla Sentrum Reisemedisin i 2004. Les mer Lukk

Mellom 2012 og 2016 falt antibiotikabruken i Norge med 16 prosent, men i mange andre land praktiseres ikke tilbakeholdenhet i like stor grad.

Aktuelt: WHO frykter verden går tom for ny antibiotika

– Reell risiko

Stadig flere nordmenn tar med seg resistente bakterier hjem til Norge, og ifølge Folkehelseinstituttet blir flere enn tidligere smittet med den multiresistente bakterien MRSA i løpet av en utenlandsopphold. I tillegg øker forekomsten av den resistente tarmbakterien ESBLkarba noe.

– I tillegg til at det selvfølgelig er ergerlig å få ferien ødelagt, er også risikoen for å få med seg resistente bakterier hjem fra ferie reell, sier Thornam.

Det anslås at 25.000 europeere dør av av antibiotikaresistens hvert år.

Les også:Rapport: Norge bruker minst antibiotika i matproduksjonen

– Ta drikkevaksine

Thorman påpeker at at risikoen for smitte fortsatt er lav, men han påpeker samtidig at det er lurt å ta forholdsregler:

– Heldigvis blir de færreste syke som følge av dette, men vi vet ikke hvor lenge slike resistente bakterier blir i tarmen. Det er derfor viktig å redusere risikoen for å bli smittet av bakterier på ferie, uansett om de er resistente eller ikke, understreker Thornam.

Thornam anbefaler å ta drikkevaksine mot kolera, som til en viss grad beskytter mot den vanlige ETEC-bakterien. Han understreker at det også er viktig å vaske hendene ofte, holde seg til flaskevann, passe på hva du spiser - og ikke minst, hvor du spiser.