Stadig flere har med seg resistente bakterier hjem til Norge 

Antibiotikaresistente bakterier / MRSA bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Antibiotikaresistente bakterier / MRSA bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere enn tidligere er smittet av den multiresistente bakterien MRSA når de kommer tilbake til Norge etter et utenlandsopphold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er registrert en økning både blant dem som bærer med seg bakterien og dem som har fått en infeksjon, ifølge Folkehelseinstituttet. Det skriver fagtidsskriftet Sykepleien. Begge pasientgruppene må isoleres når de får behandling på sykehus.

Det ble registrert 2.500 tilfeller av MRSA-smitte fra utlandet i fjor, hvilket er 14 prosent flere enn året før. Tallene er fra en rapport Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober (NORM) snart publiserer. Dessuten er forekomsten av den resistente tarmbakterien ESBLkarba også økende, selv den fortsatt er relativ lav i Norge.

MRSA er gule stafylokokker som har utviklet motstand mot flere typer antibiotika. Bakterien kan smitte fra griser til mennesker, men gir sjelden alvorlige infeksjoner hos friske personer.

Sykepleier og forsker Petter Elstrøm i Folkehelseinstituttet har vært med å gjøre en studie som viser at pasienter med MRSA-smitte ligger betydelig lenger på sykehus enn pasienter uten MRSA-smitte.

– En infeksjon med MRSA kan ta lenger tid å behandle fordi det kan ta lenger tid å finne et virksomt antibiotikum, sier Elstrøm.

Årsaken til resistensproblemet er overforbruk av antibiotika, ifølge forskeren.