Meny

Rapport: Norge bruker minst antibiotika i matproduksjonen

FRISKE: Norsk matproduksjon er i stor grad fri for antibiotika. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske matprodusenter bruker mindre antibiotika enn andre europeiske land. Det viser en fersk rapport fra European Medicines Agency (EMA).

– Norsk matproduksjon har i mange år hatt som mål å få ned bruken av antibiotika i matvarer. Og gjennom år med forskning og innovasjon, vekt på dyrevelferd, avl og en næring som går sammen om å løse utfordringene, har antibiotikabruken stadig gått ned, heter det i en pressemelding fra Tine.

Island, Sverige og Finland følger etter Norge som henholdsvis nummer 2, 3, 4 på lista fra EMA, mens Danmark ligger på en 8. plass med betydelig høyere bruk av antibiotika. Spania er den overlegne verstingen i Europa og står for hele 33 prosent av total mengde solgt antibiotika i Europa.

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet går også bruken av antibiotika i befolkningen stadig ned. Målet er en reduksjon på 30 prosent innen 2020, og fra 2012 til 2016 har antibiotikabruken gått ned med 13 prosent.

Populært