– Psoriasis er ikke noe folk snakker om

Psoriasis fører til at man kan få utslett på store deler av kroppen. Foto: Colourbox Les mer Lukk

En fersk undersøkelse viser at de som er rammet av psoriasis er mindre lykkelige enn nordmenn flest. Mange opplever psoriasis som tabubelagt.

Hvert år presenterer FN en liste over verdens lykkeligste land. Blant kriteriene som er vurdert å gi en høy grad av lykke er omsorg, frihet, generøsitet, ærlighet, helse, inntekt og godt styresett, og på årets liste har Norge klatret seg opp fra en respektabel fjerdeplass til selve gulltittelen.

En ung mann med psoriasis-utslett på rygg og armer. Foto: Wikimedia Les mer Lukk

Dette står imidlertid i skarp kontrast til LEO Innovation Labs rapport «Worl Psoriasis Happiness Report 2017», den første globale undersøkelsen som har målt hvordan psoriasis påvirker lykke, mental helse og velvære hos de som er rammet av hudsykdommen. Her synker Norge til en 9. plass, mens det er Mexico, Colombia og Spania som ligger på topp tre.

Skjuler sykdommen

Undersøkelsen ble startet i 2015 og er basert på totalt 150.000 respondenter fordelt på 100 land. Gjennomsnittsalderen er mellom 20 og 49, og aldersmessig strekker det seg fra 20 til 60.

Her i Norge er det cirka 120.000 som er rammet av psoriasis, hvilket utgjør omtrent to prosent av befolkningen.

Gudbjørg Dahl er leder av ungdomsorganisasjonen til Psoriasis- og eksemforbundet, PEF-ung. I en pressemelding forteller hun at hun kjenner igjen mange av resultatene i undersøkelsen og opplever at de stemmer godt.

– Jeg møter mange som føler seg usikre som følge av sykdommen sin. Psoriasis er ikke noe folk snakker om, eller kjenner så godt til. Det er også mange uvitende som synes flekkene er ekle eller ubehagelige. Da blir det jo ubehagelig for de rammede også. Det gjør at mange føler at det beste de kan gjøre er å skjule hudsykdommen sin. Det er synd at det er tabu å snakke om, mener Dahl.

Les også: Neglesykdommer: Neglesopp, psoriasis eller annen sykdom?

Menn kjenner på ensomhetsfølelsen

Et av funnene i rapporten er at nordmenn med psoriasis oppgir at de føler seg mer ensomme sammenliknet med andre i verden som er rammet av samme sykdom.

Gudbjørg Dahl har hun hatt psoriasis siden hun var liten. Hun er opptatt av at folk skal få mer kjennskap til hudsykdommen for å skape økt åpenhet blant psoriatikere og samfunnet forøvrig. Foto: Privat Les mer Lukk

Samtidig skiller vi oss ut når det kommer til kjønnsfordeling - i Norge er det flere menn enn kvinner som oppgir ensomhet, mens det på verdensbasis er det motsatte.

Gudbjørg Dahl forteller at hun gjennom sitt engasjement i Psoriasis- og eksemforbundet har møtt mange menn som holder følelser og problemer for seg selv. Samtidig opplever hun kvinner som flinkere til å snakke om ting.

– Jeg tror at når man holder ting inne, sliter det mer på psyken og man kan føle seg ensom. Nettopp fordi ingen vet hvordan du egentlig har det, og ingen kan være der 100 prosent for deg. Ved å holde slike ting inne, skjuler man deler av seg selv, mener Dahl. Hun fortsetter:

– Klarer man ikke være seg selv, verken som mann eller kvinne, er det det samme som å si at man ikke aksepterer seg selv. Det er trist hvis det blir slik fordi man har en hudsykdom som psoriasis.

Aktuelt: Avliver myter om kosthold og kreft

Flere kvinner enn menn føler stress

Bjørn Bondevik er hudlege ved Dr Bondeviks Hudklinikk. Han mener vi må gå bort fra dagens samfunn hvor vi ifølge Bondevik er blitt veldig sykdomsbevisste samtidig som vi streber etter det perfekte.

Bjørn E Bondevik er hudlege ved Dr Bondeviks Hudklinikk, med bred erfaring innen behandling av hudsykdommer og hudkosmetiske problemstillinger. Foto: Dr Bondeviks Hudklinikk Les mer Lukk

– Det er ikke alle psoriatikere som preges i så stor grad. Da er det viktig at samfunnet ikke skaper et større problem rundt det å ha psoriasis. Jeg mener det er en behandlingsform for enkelte pasienter å få dem til å akseptere at de har psoriasis, forteller Bondevik i en pressemelding.

Mens norske menn med psoriasis kjenner mer på ensomhetsfølelsen enn kvinner, er det motsatt når det kommer til stress: Flere kvinner enn menn oppgir at de er påvirket av stress og har lavere selvtillit. Gudbjørg Dahl mener det har en enkel forklaring.

– Det er et enormt skjønnhetspress i dagens samfunn, hvor det blant annet er en forventning om at man skal ha plettfri hud. Se for deg ei som sliter med psoriasis i ansiktet, eller andre godt synlige steder på kroppen. Man vil aldri nå skjønnhetsidealet. Det blir en ekstra stressfaktor fordi man skal prestere på alle nivåer og se bra ut, forklarer hun.

Les også: Å være for tynn kan føre til tidligere overgangsalder

Ønsker at sykdommen tas på alvor

Et interessant funn ved rapporten, er at kun en tredjedel av de norske respondentene mener legen har forståelse for sykdommens psykiske påvirkning. Så mange som 73 prosent av de norske respondentene mener de ikke har fått nok informasjon om de ulike behandlingsmetodene knyttet til psoriasis.

Samtidig føler en tredjedel at legen ikke tar sykdommen tilstrekkelig på alvor.

– Det er ikke alle fastleger som er eksperter på hud, og kjenner til alle behandlingsformer rundt psoriasis. Jeg tror det da kan være noen fastleger som ikke spør om den generelle livsstilen til psoriatikere. Derfor kan det være slik at noen pasienter ikke føler at de får god nok behandling eller informasjon fra legen sin, mener Bjørn Bondevik.

(Saken fortsetter under)

Enkelte steder blir doktorfisk og kangalfisk brukt i spa for å lindre symptomene ved psoriasis. Fiskene spiser den syke huden, men lar den friske være. Foto: Roger Grosvold Les mer Lukk

Gudbjørg Dahl understreker at det er et økende behov for varme, søvn og energi blant psoriatikere, ettersom kulde har stor innvirkning på huden. Hun mener det er viktig at det er forståelse for slikt.

– Det organiseres for eksempel statsstøttede behandlingsturer til Syden for psoriatikere. Disse behandlingsturene har hatt positiv påvirkning på mange av deltakerne. Det er en behandlingstur med både fysisk og psykisk terapi. Likevel er det nå foreslått mindre støtte for slike turer i statsbudsjettet. Det er med på å forsterke at vi ikke alltid føler at sykdommen vår blir tatt på alvor.

Om Psoriasis:  
  • Psoriasis er en arvelig, kronisk hudsykdom og kommer vanligvis til uttrykk som tykke skjelldannelser som dekker en sår hudoverflate
  • Tilstanden oppfattes i økende grad som "autoimmun", det vil si at individet reagerer mot sin egen kropp. Det fører blant annet til at kroppens egne hvite blodlegemer (T-lymfocytter) angriper sitt eget vev, og dermed setter i gang sykdom
  • Psoriasos er ikke smittsomt

Kilde: Hudportalen

Les også: Denne hudsykdommen rammer flest kvinner