Forskning: Et sanksjons-kappløp mellom Kina og G7 vil ramme verdensøkonomien hardt

G7-toppmøtet i Hiroshima i fjor. I tillegg til statslederne i de syv landene er også EU fast representert med både EU-president og EU-kommisjonens president. Foto: Brendan Smialowski / AP / NTB
G7-toppmøtet i Hiroshima i fjor. I tillegg til statslederne i de syv landene er også EU fast representert med både EU-president og EU-kommisjonens president. Foto: Brendan Smialowski / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny forskingsrapport har sett på hva slags konsekvenser sanksjoner lignende de G7 har pålagt Russland, vil ha å si for Kina, dersom konflikten med Taiwan eskalerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er den amerikanske tenketanken Atlantic Council som mandag la frem sine vurderinger av en hypotetisk situasjon der konflikten rundt Taiwan eskalerer til sanksjoner mellom Kina og G7-landene, på lik linje som G7 har påført Russland etter fullskalainvasjonen mot Ukraina i 2022.

Fakta om Taiwan og Kina

  • Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.
  • I praksis har Taiwan fullt selvstyre. Men Kina insisterer fortsatt på at Taiwan skal underlegges Beijing og har truet med å invadere øya hvis Taiwan formelt erklærer selvstendighet.
  • Det spente forholdet mellom Kina og Taiwan bedret seg på 2000-tallet. Taiwan har enorme investeringer i Kina, og Kina er Taiwans største handelspartner. I 2015 møttes presidentene for de to landene for første gang siden 1949.
  • Da Taiwans nye president Tsai Ing-wen i 2016 nektet å akseptere Kinas doktrine om at Taiwan er en del av «ett Kina», brøt Beijing all formell kontakt.
  • USA regnes som en uformell alliert av Taiwan, som har innført en demokratisk styreform med valg og flerpartisystem.
  • I 1979 anerkjente USA at Taiwan er en del av «ett Kina», og at regjeringen i Beijing representerer hele Kina. Det samme gjør Norge og det store flertallet av verdens land.
  • President Joe Biden gjentok i vår at USA vil forsvare Taiwan militært hvis øya invaderes.
  • Taiwan har en befolkning på rundt 23,5 millioner mennesker, mens Kina har omkring 1,4 milliarder innbyggere.

Forskerne har sett på to hypotetiske scenarioer; en moderat eskalering av konflikten rundt Taiwan, begrenset til en økonomisk konflikt mellom Kina og USA, der det fortsatt ikke er snakk om en militær konflikt. Det andre alternativet er et langt mer alvorlig scenario der hele G7 påfører store økonomiske straffesanksjoner på Kina og kinesiske selskaper og institusjoner. For begge scenariene så de på hva slags motsvar Beijing ville kunne komme med rettet mot Vesten og i hvilken grad de vil kunne håndtere og unngå restriksjoner fra alle G7-landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

G7 består av flere av de viktigste økonomiene i verden: USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Canada og Japan.

Enorme tap for begge sider

Forskerne anslår at i et scenario med kun økonomiske sanksjoner mellom USA og Kina vil amerikansk eksport for om lag 79 milliarder dollar risikere å bli rammet. Det tilsvarer om lag 860 milliarder norske kroner. Skulle hele G7 innføre samme restriksjoner vil eksport for om lag 358 milliarder dollar være i fare. Det tilsvarer omlag 3,9 billioner (3900 milliarder) norske kroner. Til sammenligning er det norske oljefondet på drøye 17.000 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I motsatt fall vil da G7 risikere å gå glipp av kinesiske varer og eksport for over 477 milliarder dollar, tilsvarende nesten 5,2 billioner (5200 milliarder) norske kroner. I tillegg vil investeringer G7-landene har gjort i Kina for om lag 460 milliarder dollar, også risikere å bli rammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Til sammenligning, har Kina begrensede finansielle verktøy tilgjengelig for å direkte påvirke G7-økonomiene. De restriksjonene Kina vil påføre på kapitalutstrømming vil trolig i større grad bli drevet av egne bekymringer for økonomisk stabilitet enn et forsøk på tvang, skriver forskerne i rapporten.

Skulle Taiwan-konflikten ende i et sanksjonskappløp mellom Kina og G7-landene vil det gå brutalt ut over verdenshandelen. Spesielt handelen mellom Kina og USA kan bli hardt rammet. Er er et konteinerskip i havnen i Long Beach i California, med det amerikanske krigsskipet USS Iowa i forgrunnen. Foto: Mark Ralston / AFP
Skulle Taiwan-konflikten ende i et sanksjonskappløp mellom Kina og G7-landene vil det gå brutalt ut over verdenshandelen. Spesielt handelen mellom Kina og USA kan bli hardt rammet. Er er et konteinerskip i havnen i Long Beach i California, med det amerikanske krigsskipet USS Iowa i forgrunnen. Foto: Mark Ralston / AFP

Kina har lært av Russland

De påpeker også at Kina de siste årene har utvidet sin statlige verktøykasse for å straffe selskaper som går aktivt imot deres Taiwan-holdninger. Dette kan de gjøre med bruk av tariffer, importforbud, boikott eller inspeksjoner. Kina forbereder også nye lovforslag for å møte eventuelle sanksjoner, slik de har sett ble påført Russland.

Forskerne mener dette skiller Kina i større grad fra Russland og at det derfor vil være vanskeligere for vestlige økonomier å ramme Kina like kraftfullt.

Likevel vil eksport-restriksjoner også ramme Kina hardt. Forskerne anslår at om lag 100 millioner kinesiske jobber er avhengige av utenlandsk etterspørsel og av dem er om lag 45 millioner jobber avhengige av etterspørselen fra G7-landene. Forskerne anslår at spesielt på kort sikt, vil mange av disse arbeidsplassene står i fare for å ryke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Selv i et moderat scenario vil Kina som et mål for investering falle dramatisk og påvirke både den kinesiske valutakursen og hjemlige finansielle stabilitet», skriver forskerne.

Vil unngå øye-for-øye

De tror derfor at Kina, av strategiske grunner, vil ønske å unngå øye-for-øye-motsvar på restriksjoner. De tror Beijing i større grad vil rette sine motsvar mot sektorer der de kan påføre asymmetriske tap, spesielt med eksport-kontroll og handelsrestriksjoner på kritiske varer som sjeldne mineraler, ingredienser til medisiner og råvarer til fornybar energi.

Kinas president Xi Jinping vil trolig ikke påføre Vesten tann-for-tann-taktikk om landet blir påført sanksjoner ved en forverring av Taiwan-konflikten. Foto: NTB/AP
Kinas president Xi Jinping vil trolig ikke påføre Vesten tann-for-tann-taktikk om landet blir påført sanksjoner ved en forverring av Taiwan-konflikten. Foto: NTB/AP

«Selv om de vil være ekstremt kostbart økonomisk sett, er det verktøy som likevel vil bli vurdert i en krise, siden kostnaden av krig vil være langt høyere», skriver de videre i rapporten.

De sammenligner vurderingen av økonomiske gjengeldelsestiltak som avskrekking på sanksjoner på samme måte som tilgangen på atomvåpen kan avskrekke militært.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Totale sanksjoner vil ha store ringvirkninger på den kinesiske økonomien. Landet trenger markedet i Vesten, sier Chao Chien, en professor i sosiale studier ved Chinese Cultural University i Taipei. Han tror Kina vil få så store problemer på hjemmebane av slike sanksjoner at de vil få problemer med å komme med motsvar.

Det er allerede flere interne utfordringer for Beijing å stogge, som eiendomskrise, arbeidsledigheten blant ungdommen og innskrenket forbruk.

Se video: Følg med på bilen!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil forsøke å splitte G7

Forskerne mener at Beijing i et slikt scenario vil forsøke å skape splittelse i G7-landene og dermed påvirke sanksjonene. I et scenario der landet kun møter sanksjoner fra USA, vil Kina i langt større grad kunne klare å omgå sanksjonene, enn om alle G7-landene står sammen om dem. Ikke alle G7-landene har kommet med en like uttalt holdning til Taiwan-spørsmålet og mange selskaper spesielt i Europa ser på Kina som en kritisk eksport-destinasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også ventet at Beijing vil forsøke å påvirke G20 til å holde seg nøytrale. Flere av landene i G20 er også avhengige av bilaterale utlån og investeringer fra Kina.

Forskerne slår fast at en slik situasjon uansett vil være en tap-tap-situasjon for alle parter og at både G7-landene og Kina er smertelig klar over den økonomiske avhengigheten til hverandre og jobber intensivt for å redusere denne avhengigheten.

Tror handelen trumfer krig

Derfor tror de også at jo lengre tid som går før det eventuelt kommer sanksjoner, jo bedre vil både G7 og Kina være til å håndtere den.

– Om du ser på bunnlinja av forsyningskjeden fra Taiwan, vil du se at det ikke kommer til å bli noen krig mellom disse to sidene. Det er for viktig og ingenting militæret kan undertrykke, sier Frank Huang til South China Morning Post. Han leder et stort taiwansk selskap som produserer avanserte halvledere til databrikker.

– Vi er nødt til å leve sammen, sier han videre.

Taiwan kontrollerer 90 prosent av verdens marked for avanserte databrikker og 65 prosent av markedet for halvledere. Øya har derfor stor strategisk betydning for verdens produksjon av høyteknologi.