Donald Trump med splittede uttalelser: Roser Xi – truer handelen

Trumps uttalelser om økt toll kommer under en allerede spent økonomisk og politisk situasjon mellom landene.
Trumps uttalelser om økt toll kommer under en allerede spent økonomisk og politisk situasjon mellom landene.  Foto: Susan Walsh / AP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump mener Xi Jinping er en god venn. Samtidig truer han med økt toll på kinesiske varer, hvis han vinner valget i november.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med Fox News søndag, fikk Donald Trump spørsmål om han ønsket en ny handelskrig med Kina. Bakgrunnen var Washingtons Post avsløring om at Trump skal ønske å øke tollene på kinesiske varer med 60 prosent om han ender opp i Det hvite hus igjen, ifølge Politico.

Trump svarte at han ikke ønsker en handelskrig. Tollen vil han likevel vurdere å øke mer enn de tidligere antatte 60 prosentene.

– Jeg ønsker at Kina skal gjøre det bra, det gjør jeg. Og jeg liker president Xi veldig godt, han var en veldig god venn av meg i løpet av min periode, sa Trump.

Se video: Her tar Ukraina ut viktig russisk mål

Klare meninger

Den tidligere presidenten ble utfordret på hans tidligere uttalelser om Kina. Trump var blant annet klar i sine meninger om Kinas rolle under pandemien i 2020.

Det samme året kom landene i tillegg til enighet om å stabilisere tollsatsene seg i mellom. Da hadde satsene økt med jevne mellomrom siden Trump startet spiralen i 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump understreket at Xi antageligvis ikke var fornøyd med alt han gjorde, men var samtidig overbevist om at han kom godt overens med den kinesiske presidenten.

Donald Trump har flere ganger skrytt av Xi Jinping.

– President Xi er en strålende mann. Hvis du reiste rundt i hele Hollywood for å lete etter noen til å spille rollen som president Xi, kunne du ikke funnet ham. Det er ingen som ham. Utseendet, hjernen, hele greia, sa Trump i juni i fjor, ifølge Business Insider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Trumps tollsatser fra 2020 har stort sett fått være i fred av Joe Biden. Foto: Ronda Churchill / Reuters / NTB
Trumps tollsatser fra 2020 har stort sett fått være i fred av Joe Biden. Foto: Ronda Churchill / Reuters / NTB

– En vits

Hyllesten av utenlandske ledere som Xi og Putin kan, ifølge Politico, virke som en strategi for å fremheve hans gode forhold med sterke statsoverhoder, sammenlignet med nåværende president Joe Biden.

– De respekterte landet vårt for tre år siden. I dag tror de landet vårt er en vits, sa Trump i går.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den rosende retorikk gjenspeiler imidlertid ikke alltid hans politikk. Selv om Trump skryter av forholdet sitt til Xi, har han lovet å innta en enda tøffere holdning til Kina i en andre periode og har beskyldt Biden for å være svak mot Kina.

– Ikke til min fordel

Trump mener også at Kina vil komme til å blande seg inn i det amerikanske presidentvalget.

– Jeg tror de vil gjøre det, og de vil ikke blande seg inn til min fordel, sa Trump ifølge CNN.

På spørsmål om han som president vil gripe inn hvis Kina invaderer Taiwan, ville han derimot ikke svare.

– Å gjøre det vil begrense mine evner til å forhandle med Kina.