Offensiven mot Mosul fortsetter

Her takker innbyggerne soldatene for å ha jaget vekk IS. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske styrker angrep IS fra flere kanter mandag og tok kontroll over områder nær Mosul. Tett bebyggelse og mange sivile kommer til å bremse offensiven når styrkene nærmer seg bykjernen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innrykkingen i Bashiqa er en del av offensiven mot Mosul i den oljerike Nineve-provinsen nord i Irak. De eneste som er igjen i Bashiqa, 20 kilometer fra Mosul, er IS-krigere, og det er ventet flere militære angrep utover dagen.

Irakiske styrker begynte framstøtene mot Mosul forrige uke, men sliter med å sikre områdene de har erobret fra IS. Offensiven støter på bilbomber, feller og krigføring i trange gater etter hvert som de nærmer seg bykjernene.

Driver IS ut

Bashiqa har vært omringet av kurdiske peshmerga-soldater de siste ukene, men framstøtet mot byen mandag er det mest omfattende forsøket til nå på å drive IS ut av byen.

Søndag angrep de kurdiske militssoldatene byen med bomber og artilleri. De fortsatte mandag morgen i påvente av støtte fra de USA-ledede styrkene.

Brett McGurk, USAs spesialutsending til den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot IS, sier de «ligger foran skjema» i offensiven mot Mosul.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Unicef om Mosul: – Mennene har forsvunnet

Heiste Iraks flagg

Mandag meldte nyhetsbyrået AFP at styrkene har gjenerobret byen Hammam al-All. Sistnevnte ligger drøyt 15 kilometer sørøst for byen, langs elven Tigris, og har vært okkupert av IS siden 2014.

Den libanesiske kringkasteren al-Mayadeen viste mandag bilder av soldater som heiste det irakiske flagget fra et hustak i byen.

Les også: Irakiske styrker sliter i Mosul

Mange sivile

Det blir stadig vanskeligere å rykke inn mot sentrum av Mosul, ettersom disse områdene er mye tettere befolket. Tusenvis av sivile har flyktet fra Mosul de siste ukene, men det oppholder seg trolig fortsatt over 1 million mennesker i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Militæroffensiven ble innledet 17. oktober, men først forrige tirsdag krysset de første soldatene bygrensa.

Natt til mandag tente IS-krigere på 19 oljefelt, og brannen har skapt en stor giftig sky over Mosul, melder BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Områdene nord, sør og vest for Mosul er fortsatt IS-okkupert.

FNs helseorganisasjon har satt opp 82 reaksjonslag som skal ta seg av faren for epidemier, kjemikalieskader og andre helseproblemer som kan ramme dem som flykter fra Mosul.

Les også: Ekspert: – IS vil overleve og være hevnlystne

23 drept

I helgen ble minst 23 mennesker drept i flere selvmordsangrep i Nord-Irak. I utkanten av Tikrit ble 15 mennesker drept og 35 såret da en selvmordsbomber kjørte en ambulanse lastet med sprengstoff opp til en veisperring.

I Samarra sør for Tikrit ble minst åtte mennesker drept og 14 såret i to selvmordsangrep med bilbomber.

IS har i en kunngjøring tatt på seg ansvaret for selvmordsaksjonene, som trolig er et svar på militæroffensiven mot Mosul og andre områder de kontrollerer. (©

Bakgrunn: Det store slaget mot IS har begynt

SE VIDEO: Staellittbildene viser forsvarsplanen til IS: