Syriske opprørere har startet Raqqa-offensiv

Den USA-støttede syriske opprørsalliansen SDF varslet under en pressekonferanse at militæroffensiven mot den IS-kontrollerte byen Raqqa har begynt. Foto: Reuters / NTB scanpix
Den USA-støttede syriske opprørsalliansen SDF varslet under en pressekonferanse at militæroffensiven mot den IS-kontrollerte byen Raqqa har begynt. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA-støttede opprørere i Syria har begynt offensiven for å gjenerobre byen Raqqa fra IS. Det blir ingen enkel oppgave, advarer den amerikanske forsvarsministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag kveld ble det meldt om harde kamper mellom soldater fra opprørsgruppen Syrias demokratiske styrker (SDF) og IS-krigere nord for Raqqa.

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) tok SDF-styrker kontroll over seks landsbyer nord for den IS-kontrollerte byen. SOHR melder også at jagerfly fra den USA-ledede koalisjonen gjennomførte flere luftangrep mot IS-stillinger i området.

Den ytterliggående islamistgruppa inntok Raqqa i 2014 og har gjort byen til hovedstad i sitt såkalte kalifat.

Ber sivile forlate byen

Tidligere på søndagen kunngjorde SDF at offensiven mot Raqqa hadde startet.

– Det store slaget for å frigjøre Raqqa og områdene rundt har nå begynt, sa opprørstalsmannen Jihan Sheik Ahmed. Samtidig oppfordrer opprørerne alle sivile i Raqqa om å dra fra byen og reise til områder som alt er blitt befridd fra IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har mottatt internasjonale løfter om militærstøtte til Raqqa-operasjonen, ble det opplyst under en pressekonferanse i Ein Issa, drøyt 50 kilometer nord for Raqqa søndag.

Les også: Pentagon mener Raqqa-offensiv vil ta tid

Offensiven ledes av USA-støttede syriske opprørere med SDF i spissen. SDF er en opprørsallianse som er dominert av den kurdiske YPG-militsen. De hevder at 30.000 soldater skal delta i operasjonen, som har fått navnet «Euphrates Rage».

– Vanskelig oppgave

USAs forsvarsminister Ash Carter advarer om at det vil bli vanskelig å gjenerobre Raqqa fra ekstremistgruppa IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å prøve å avskjære og deretter frigi Raqqa er det neste steget i vår koalisjonsstrategi, påpeker Carter.

– Som i Mosul vil det ikke være en lett kamp, og mye hardt arbeid ligger foran oss. Men det er nødvendig å få en slutt på ISILs fantasier om et kalifat, og ødelegge gruppens evner til å utføre terrorangrep mot USA, mot våre allierte og våre partnere, sier han videre, og bruker et annet navn på ekstremistgruppa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tett kontakt med Tyrkia

Syrias demokratiske styrker er dominert av de kurdiske YPG-militsen. Tyrkia ser på YPG som en syrisk gren av PKK-geriljaen, som står både på deres, EUs og USAs liste over terroristorganisasjoner.

Men en kilde i en USA-ledede koalisjonen understreker søndag at USA vil være i «tett kontakt» med Tyrkia under hele Raqqa-offensiven.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har tidligere gjort det klart at tyrkerne ikke vil akseptere at kurderne spiller noen rolle i frigjøringen av Raqqa.

Avviser tyrkisk rolle

Tyrkias forsvarsminister antydet i forrige uke at tyrkiske styrker derimot kan bistå i stormløpet mot Raqqa, noe SDF tvert avviser.

Opprørerne hevdet søndag at USA og Tyrkia nå er enige om at Tyrkia og opprørere alliert med dem, ikke skal spille noen rolle under stormløpet mot Raqqa.

– Det er vårt håp at den tyrkiske stat ikke vil blande seg inn i Syrias indre anliggender. Raqqa vil bli frigjort av sine egne sønner, sa en opprørsleder søndag.

Mosul-offensiv

Offensiven mot Raqqa kommer samtidig med at irakiske regjeringsstyrker forsøker å drive IS ut av storbyen Mosul.

Den offensiven ble innledet 17. oktober, men regjeringsstyrkene har møtt langt sterke motstand enn forventet og har foreløpig bare så vidt krysset bygrensa.