Tilfeller oppdaget i Kenya og Uganda:HIV-positive kvinner opplever tvangsfjerning av livmor

Rose Nakanjako er HIV-positiv, men har vært heldig. Hun har ikke blitt sterilisert, og har født to barn uten HIV.
Rose Nakanjako er HIV-positiv, men har vært heldig. Hun har ikke blitt sterilisert, og har født to barn uten HIV. Foto: Foto: Wambi Michael/IPS
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Kenya og Uganda er det registrert 70 tilfeller av HIV-positive kvinner som har blitt sterilisert mot sin vilje eller uten at de har visst om det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Livmoren min ble fjernet i 2007 mens jeg gjennomgikk en keisersnittoperasjon. På det tidspunktet visste jeg ikke at de fjernet livmoren min. Med tiden ville jeg ha et nytt barn. Jeg prøvde i to år, men ble ikke gravid. Da jeg gikk til sykehuset for å finne ut hvorfor, fortalte de meg at livmoren min var fjernet, forteller Mayimune Monica.

Hun har vært HIV-positiv i mer enn 10 år. Mayimune Monica er ikke hennes virkelige navn. Hun er en av 744 HIV-positive kvinner fra Uganda kartlagt i en studie gjennomført av organisasjonen ICWEA, som arbeider for å bedre forholdene for kvinner som lever med HIV i østlige Afrika.

Les også: HIV utvikler seg - viruset blir mindre dødelig

– Fant sted på offentlige sykehus

I arbeidet med studien har organisasjonen dokumentert 72 tilfeller hvor livmor har blitt fjernet, og kvinnen har blitt sterilisert. 20 av disse tilfellene skjedde under tvang, overtalelse eller uten at kvinnene visste om det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fleste tilfellene fant sted på offentlige sykehus under barnefødsel der kvinnen har blitt operert med keisersnitt. Helsearbeidere har ikke informert dem ordentlig om prosedyren. De signerte ikke et godkjenningskjema. Noen av dem fant ut at livmoren var fjernet flere år senere når de ikke klarte å bli gravide, sier Dorothy Namutamba i en pressemelding.

Namutamba jobber i organisasjonen ICWEA, som tidligere har dokumentert også 50 tilfeller av tvangsfjerning av livmor i Kenya, ifølge nyhetsbyrået IPS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nakesa (16) ble gruppevoldtatt - ingen hjelp å få

Trodde prosessen var reversibel

Namutamba forteller at ni av kvinnene som ble sterilisert trodde prosessen var reversibel, altså at de kunne bli reproduktive igjen ved et enkelt inngrep.

Flere av kvinnene har slitt med psykiske problemer i etterkant av de innvaderende inngrepene. Traume, tap av kvinnelig identitet og at ektemennene forlater dem er noen ettervirkninger tvangsfjerning av livmor kan føre med seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et antall av kvinnene rapporterte om sosial isolasjon. De klarte ikke å passe inn i samfunnet og familien lenger. Krav fra ektemenn om flere barn påvirker dem negativt, sier Namutamba til IPS.

Ifølge lederen for ICWEA, Lillian Mworeko, skal tvangsteriliseringer ha skjedd så sent som i 2014. Inngrepene skjer på tross av at dagens medisiner gjør det mulig for kvinner som lever med HIV å få barn uten å overføre sykdommen til dem.

Les også: – 700 nordmenn vet ikke at de er hiv-smittet