Utskjelte Tufan kan bli tyrkisk helt

Ozan Tufan jubler etter å ha gitt Tyrkia 2-0-målet i EM-kampen mot Tsjekkia. Foto: Benoit Tessier, Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Utskjelte Ozan Tufan har hatt tøffe dager i EM. Hans 2-0-mål mot Tsjekkia tirsdag kan vise seg å være det som sender Tyrkia til åttedelsfinale i EM.

Tufan ble æreskjelt etter at han i åpningskampen var opptatt av å rette på sveisen i stedet for å prøve å blokkere det som ble Luka Modrics vinnermål for Kroatia. I flere dager overgikk tyrkerne hverandre i å håne og latterliggjøre 21-åringen.

Tirsdag var det ingen nåde for sveisen da han ble overfalt av elleville landsmenn etter å ha banket ballen i nærmeste kryss etter et frispark.

Det skjedde i det 65. minutt, da Tyrkia desperat trengte et mål til for å holde liv i håpet om avansement. Det var også rett etter at en feil offsideavgjørelse fratok tyrkerne en kjempesjanse, men målet burde nok vært annullert for offside.

Mehmet Topal var så vidt offside både da frisparket ble tatt og da ballen ble stusset videre mot ham, men han fikk ta den ned og legge tilbake til Tufan, som blåste den i krysset utakbart for Petr Cech.

– Dette var vår siste sjanse. Det var ikke nok å vinne, vi måtte vinne med to mål, det visste vi godt. Nå er vi veldig glade. Det er sagt og skrevet mye om oss. Vi ga alt i dag, sa Tyrkias første målscorer Burak Yilmaz ifølge uefa.com.

Med tre poeng og 2-4 i målscore er Tyrkia foran Albania på treertabellen i EM. Dersom verken Sverige (mot Belgia) eller Irland (mot Italia) vinner i gruppe E onsdag, er Tyrkia klar for åttedelsfinale. Også i gruppe F kan treeren ende bak.

Dansk håp

En flott kontring i det 10. minutt tente tyrkernes håp. Det danskfødte vidunderbarnet Emre Mor ble spilt frem på høyresiden og satte fart. Han tredde ballen perfekt mellom en haug med tsjekkere på returløp og fant Burak Yilmaz, som bredsidet ballen i mål.

18-årige Mor, som ble født i København og spilte for danske landslag helt opp til G19, viste flere ganger frem kvalitetene som har fått Borussia Dortmund til å punge ut for ham.

– Det første målet fikk stor betydning. Vi kom til våre sjanser, men greide ikke å utnytte dem. I annen omgang prøvde vi å spille mer direkte, men tapte grepet om midtbanen, og «nå eller aldri»-stilen fra kampen mot Kroatia fungerte ikke i dag, sa Tsjekkias landslagssjef Pavel Vrba.

Blodig alvor

Det ble hett foran Volkan Babacan i det tyrkiske målet da Tsjekkia presset på. Etter et drøyt kvarter var midtstopper Tomas Sivok veldig nær utligning, da han slo to motspillere i lufta på et hjørnespark og nikket i stolpen.

Tsjekkerne skapte flere andre sjanser i første omgang, men greide ikke å holde trykket oppe etter pause. Mest drama ble det da Sivok på en offensiv dødball satte fart og greide å skalle borti både tyrkiske Gökhan Gönül og lagkamerat David Pavelka slik at tre spillere lå strødd i feltet.

Gönül blødde stygt og måtte stiftes sammen utenfor banen, men selv med ti mann grep Tyrkia initiativet med et sugende raid av Mor. Med Gönül tilbake på banen punkterte Tyrkia kampen.

For Tyrkia venter en spennende onsdag kveld, i håp om å bli klar for cupspillet foran TV-skjermen slik Nord-Irland ble da Tyrkia vant. Tsjekkia kan rette blikket mot høstens VM-kvalifisering der Norge er blant rivalene.