Gomez overlistet brennhet keeper

Mario Gomez jubler etter å ha gitt Tyskland det avgjørende 1-0-målet mot Nord-Irland. Foto: John Sibley (Reuters / NTB scanpix)
Mario Gomez jubler etter å ha gitt Tyskland det avgjørende 1-0-målet mot Nord-Irland. Foto: John Sibley (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Irlands keeper Michael McGovern reddet alt inntil han fikk en lagkamerat over seg og lå hjelpeløs på bakken. Mario Gomez ga Tyskland 1-0 og gruppeseier i EM.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spissen, som sist sesong var utleid til Fiorentina fra Besiktas, fikk starte for første gang i EM. Han kvitterte for det med et viktig mål på de spolerte sjansers dag.

31-årige McGovern, som til daglig spiller for den skotske klubben Hamilton Academical, var «on fire», som Nord-Irlands supportere ustanselig og uimotståelig synger om spissreserven Will Grigg. Han skremte ikke vannet av motstanderens forsvar, men gjorde definitivt livet vanskelig for Tysklands angripere.

Gang på gang reddet han alene med motspillere, og tyskerne var på nippet til å fortvile. Men etter en snau halvtime med tysk enveiskjøring sprakk nullen.

Müller kom gjennom etter fint veggspill med Gomez, stormet forbi Craig Cathcart og var alene med McGovern igjen. Aaron Hughes kastet seg inn for å hjelpe keeper å blokkere skuddet, og Müller kom til at det ble for trangt. Derfor vendte han utover og rullet ballen til Götze, som enkelt skjøt i mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For en gangs skyld var McGovern sjanseløs. Hughes hadde nemlig falt over ham.

– I cupspillet må vi utnytte sjansene bedre. Allerede ved pause burde vi ledet 3-0 eller 4-0, sa Tysklands landslagssjef Joachim Löw.

Les også: Innbytter avgjorde for Polen

Enveiskjøring

Nord-Irland gikk i utgangspunktet på banen i en 4-5-1-formasjon, men kantene ble spilt så lave at det ble 6-3-1 mot et tysk lag som dominerte fullstendig. Tyskland gikk offensivt til verks og greide stadig å spille seg gjennom forsvarsmuren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gang på gang måtte McGovern i aksjon for å stoppe skudd alene med tyske spillere, og to ganger i første omgang ble han reddet av målstolpene. Müller både nikket i stolpen og skjøt i tverrliggeren.

Müller kunne godt fått hattrick i første omgang, men om det ikke var dagen da han lyktes med avslutningene, imponerte han likevel med smart og uegoistisk opptreden da han serverte Gomez ledermålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi gjorde det vi har trent på, bare målene manglet. Allerede før pause kunne jeg passert Gareth Bale (som EMs toppscorer), sa Müller.

McGovern reddet alene med Müller, Mesut Özil og Mario Götze (to ganger). Han supplerte med flere gode refleksredninger, mens spissen Conor Washington uvitende avverget en scoring da Sami Khediras skudd traff ham i ansiktet.

Les også: Zlatan slutter på landslaget etter EM

Tribunefest

Så dominerende Tyskland var på banen, like overlegne var Nord-Irlands tilhengere på tribunen. De ga til gode av sitt store repertoar og brukte igjen flittig EMs beste supportersang «Will Grigg's on fire», selv om Wigan-spissen igjen ble sittende på benken og slett ikke kunne skremme Mats Hummels og hans forsvarskolleger.

Med tre poeng og 2-2 i målforskjell hadde Nord-Irland allerede ett lag (Albania) bak seg på treertabellen, og kveldskampene i gruppe D sørget for at nordirene får synge igjen i åttedelsfinalen. Turneringen fortjener å få beholde noen av sine ypperste supportere iallfall en uke til.

For øvrig betydde resultatet på Parc des Princes at Slovakia, Kroatia og Ungarn alle ble klare for åttedelsfinale uten å spille selv.