Finland forhåndslagrer militært utstyr i Norge og Sverige: – Vi er ikke alene

Svenske og finske stridsvogner øver sammen under militærøvelsen «Cold Response 2022» i Evenes. Nå varsler Finland at de er i gang med å forhåndslagre militært utstyr på norsk jord.
Svenske og finske stridsvogner øver sammen under militærøvelsen «Cold Response 2022» i Evenes. Nå varsler Finland at de er i gang med å forhåndslagre militært utstyr på norsk jord. Foto: Yves Herman / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tilspissede sikkerhetssituasjonen i Europa får nå konsekvenser for det militære samarbeide mellom de nordiske landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Financial Times planlegger det finske forsvaret å trappe opp sitt allerede forhøyede sikkerhetsnivå enda noen hakk.

Ifølge den finske allmennkringkasteren Yle har finnene allerede startet utplasseringen av militært materiell på norsk jord.

– Vi er ikke alene lenger. Vi kan stole på andre. Vi trenger ikke å ha alle eggene våre i en kurv. Vi trenger ikke eie alle kyrne for å produsere melken for oss, sier generalløytnant Mikko Heiskanen, assisterende stabssjef for bevæpning og logistikk i de finske forsvarsstyrkene (FDF).

Åpner helt nye muligheter

Generalløytnant Mikko Heiskanen, assisterende stabssjef for bevæpning og logistikk i de finske forsvarsstyrkene (FDF). (Foto: Finlands forsvarsdepartement)
Generalløytnant Mikko Heiskanen, assisterende stabssjef for bevæpning og logistikk i de finske forsvarsstyrkene (FDF). (Foto: Finlands forsvarsdepartement)

Generalen bekrefter at det finske forsvaret i løpet av kort tid vil gjøre det samme i Sverige.

Lagring av militært utstyr utenfor Finlands grenser innebærer en helt ny omdreining av det militære samarbeidet i Norden. Nå som både Finland og Sverige er medlem av Nato, har det åpnet seg helt nye muligheter for å samkjøre forsvaret av Norden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Nord-Norge innebærer samarbeidet at det norske forsvaret ikke lenger bare har én forsyningsvei, men seks, noe som vil lette transport av tropper og våpen i krise og krig.

– Det å være forberedt ligger i vårt DNA

Ifølge Heiskanen skjer den raske forhåndslagringen som en direkte følge av «et stadig mer aggressivt Russland».

– Finland befinner seg ikke i en krigsøkonomi, men er bare på trinn tre av ni på sin opptrappingsstige. Det å være forberedt ligger i vårt DNA. Russland respekterer makt. Makt består av både vilje og kapasitet. Viljen er på plass. Folkets vilje til å forsvare landet er trolig den høyeste i verden, sier den finske generalen til Financial Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han minner om at det tar år å bygge opp en avskrekkende militær kapasitet.

– Du kan ikke gjøre det på et år eller to.

Om lag en tredjedel av den voksne befolkningen i Finland, er reservister, noe som gjør at landet har en av Europas største hærer. Finland har også lagret store mengder artilleri, og er godt forberedt på langvarig konflikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Største øvelsen siden den kalde krigen

Finland planlegger ny TNT-fabrikk

Ifølge finske medier vurderer landets regjering å bygge en ny innenlandsk TNT-fabrikk på grunn av den kritiske mangelen på eksplosiver. Finlands forsvarsminister, Antti Hakkanen, bekrefter planene, som trolig vil bli satt ut i livet så raskt det lar seg gjøre.

– Vi må øke produksjonen av eksplosiver betydelig. Derfor må vi seriøst vurdere hvilken rolle innenlandsk industri har i denne saken, sier Hakkanen, ifølge Kyiv Independent.

Beslutningen er ventet snart for å kunne starte produksjon i løpet av 2025 eller 2026.

Den finske regjeringen skal allerede ha diskutert saken med næringslivet, forsvarsindustrien og aktuelle investorer. Allierte land, spesielt fra Nord-Europa, er også involvert i byggeprosjektet.

Abc Nyheter har bedt Forsvaret og Forsvarsdepartementet om en kommentar, og avventer svar på dette.