Norge, Sverige og Finland styrker militært grensesamarbeid

Jon-Ivar Nygård  og de to transportministerkollegaene ble enige om samarbeidet under et felles besøk på Nato-øvelsen «Immediate Response» i Narvik denne uka.
Jon-Ivar Nygård  og de to transportministerkollegaene ble enige om samarbeidet under et felles besøk på Nato-øvelsen «Immediate Response» i Narvik denne uka. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge, Sverige og Finland er enige om å styrke samarbeidet om såkalte grensekryssende transportkorridorer for å bedre ivareta landenes felles militære behov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi deler grense med både Sverige og Finland, og Norge blir viktig som både mottaks- og transittområde for militært personell og materiell. Dette stiller høye krav til utvalgte veier, bruer, jernbaner, havner og lufthavner, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i en pressemelding.

Avtalen innebærer blant en intensjon om å øve regelmessig, samt å undersøke grunnlaget for en nordisk strategi for langsiktig utvikling av grensekryssende forbindelser, med utgangspunkt i hvert lands strategiske transportplaner.

Han og de to transportministerkollegaene ble enige om samarbeidet under et felles besøk på Nato-øvelsen «Immediate Response» i Narvik denne uka.

Samtidig har de nordiske forsvarsministrene undertegnet en avtale om nordisk forsvarssamarbeid mot 2030. Den omhandler en rekke punkter, blant annet samarbeid om felles militærøvelser på tvers av landegrensene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vårt felles bidrag til Natos avskrekking og forsvar – gjennom vår geografi, kapasiteter og styrker – er betydelig. Det nordiske samarbeidet bidrar til å styrke Natos stilling i Nord-Europa og legger til rette for et sterkt regionalt bidrag til sikkerheten for alliansen som helhet, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.