Castro innrømmer feil

President Fidel Castro i Havana 29. desember 2010. Foto: Scanpix/AFP.
President Fidel Castro i Havana 29. desember 2010. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fidel Castro innrømmer torsdag at Cubas lederskap har begått feil gjennom årenes løp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig sier han de aldri har sviktet sine kommunistiske idealer. Castros innrømmelse kommer samtidig som broren Raul leder reformene av Cubas statskontrollerte økonomi, melder AFP.

Endringene inkluderer massive oppsigelser i offentlig sektor og en kontrollert åpning for små, private bedrifter.

- Vi kubanske revolusjonære har begått feil, og vi vil fortsette å begå dem. Men vi vil aldri begå den feilen å være forrædere, skriver Castro (84), i en artikkel offentliggjort i den statlige pressen.


Les også: - Mer av det samme for Cuba

- Løy aldri

- Vi har aldri valgt ulovligheter, løgner, demagogi, bedrag av folket, hykleri, opportunisme, bestikkelser, fravær av etikk, maktmisbruk, kriminalitet eller tortur, skriver han.

- Den kanskje største feilen ved [vår] idealisme var å tro det fantes et minstemål av rettferd i verden og respekt for menneskers rettigheter, når det faktisk ikke finnes i det hele tatt, skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha trukket frem rakettkrisen på Cuba i 1962 og invasjonen av Grisebukta i 1961 skriver han at den kubanske revolusjonen «fremdeles fortsetter» tross den fiendtlige politikken til 11 amerikanske presidenter i løpet av mer enn 50 år.

- Revolusjonen fortsatte

Brud og brudgom stiger ut av en Ford 1956-kabriolet under sin bryllupsfeiring i Havana. Veteranbiler er fremdeles et vanlig syn i Cubas gater som følge av den amerikanske handelsblokaden. Foto: Scanpix/Reuters. Brud og brudgom stiger ut av en Ford 1956-kabriolet under sin bryllupsfeiring i Havana. Veteranbiler er fremdeles et vanlig syn i Cubas gater som følge av den amerikanske handelsblokaden. Foto: Scanpix/Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sovjetunionen forsvant, men revolusjonen fortsatte. Det var ikke med USAs tillatelse, men under en grusom og ubarmhjertig blokade.

Castro gikk av som president for fire år siden etter at han ble syk, men har fremdeles sterk innflytelse i landet. Ettersom helsen har blitt bedre har han stadig oftere kommet med kommentarer om globale spørsmål i statlige medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Castro tror ikke lenger på kommunismen

Cubas kulturminister uttalte mandag at et amerikansk vedtak om å begrense reiserestriksjonene til den kommunistiske øya vil åpne en «sprekk» i den flere tiår gamle amerikanske blokaden, og hjelpe begge parter å bryte ned sine fordommer.

- Vi har alltid sett med blide øyne på enhver sprekk i blokaden som tillater virkelig kontakt og bryter med stereotypiene om Cuba i USA og om amerikanere på Cuba, sier Abel Prieto til utenlandsk presse.

Les også: Cuba lite til overs for fredsprisvinneren

- Nyttig

Grafitti med påskriften «Leve Fidel» i Havana. Foto: Scanpix/Reuters. Grafitti med påskriften «Leve Fidel» i Havana. Foto: Scanpix/Reuters.

- Alt vi kan gjøre for å fremme vår sannhet i viktige kulturelle kretser i USA vil være nyttig i kampen mot blokaden, som er vårt viktigste mål.

USA annonserte fredag at landet vil lette restriksjoner på visum, remisser og reiser under blokaden. Det hvite hus uttalte at endringene vil svekke kommunistregimets grep om makten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltakene, som innføres om to ukers tid, vil utvide religiøse, kulturelle og utdanningsreiser mellom USA og Cuba, og tillate enhver amerikansk flyplass å tilby charterreiser til Cuba.

De vil også tillate eksilkubanere å sende opptil 2000 dollar årlig hjem til ikke-familiemedlemmer på Cuba for å støtte «privat økonomisk aktivitet og andre formål».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fidel Castro forsvarer Israels rett til å eksistere

«Positivt»

Elever roper revolusjonære slagord ved markeringen av revolusjonens seier i Havana 8. januar. Foto: Scanpix/AP. Elever roper revolusjonære slagord ved markeringen av revolusjonens seier i Havana 8. januar. Foto: Scanpix/AP.

Cubas utenriksminister uttalte søndag at tiltakene er «positive», men «svært begrenset, og de vil ikke endre politikken overfor Cuba». USAs blokade av Cuba ble delvis innført i 1960, kort tid etter at Fidel Castro gjennomførte sin revolusjon. Den ble lovfestet i 1962 og er nå den største gjenværende resten fra den kalde krigen. USA forbyr handel med, og de fleste reiser til, Cuba.

USAs president Barack Obama brukte i 2009 sin presidentmyndighet til å snu Bush-administrasjonens strammere restriksjoner på besøk til familier, og tillot kubanere å sende penger til sine slektninger.

Han kan ikke heve blokaden mot Cuba med mindre han får Kongressens godkjenning.

Les også: Cuba sparker 500.000