Høvler utbyttet i barnevern

Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsråd Audun Lysbakken (SV) varsler nye regler som vil begrense utbyttet for kommersielle selskaper i barneverns-bransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) varsler at han ønsker å innføre regler for å begrense muligheten til fortjeneste også i kommersielle barneverns-selskaper.

- Jeg mener det vi nå gjør på barnehagesiden med utbyttebegrensning, er riktig. For noen måneder siden satte jeg i gang et arbeid i departementet vårt for å se om vi kan innføre det også i barnevernet.

Det sier Lysbakken til ABC Nyheter.

Politisk krangel sprer seg

I april fremmet kunnskapsminister og SV-leder Kristin Halvorsen forslag om å begrense mulighetene til å ta ut fortjeneste i private barnehager som mottar offentlige tilskudd.

Det utløste stor strid. Les forslaget om barnehager her.

Slik reagerte blant annet Private Barnehagers Landsforbund.

Nå kan prinsippstriden overføres også til barnevernsektoren, der 1794 små og store selskaper kniver om 1,5 milliarder kroner i offentlige tilskudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les i ABC Nyheter:

Millionene strømmer til Toten.

Lysbakken-penger til Wallenberg-konsern.

Liker det ikke

Det er jeg, og ikke Aleris som styrer dette.

- Hva sier du om mulighetene til å ta ut fortjeneste på kommersielle barnevernstjenester, som ABC Nyheter har skrevet om?

- Jeg liker ikke at penger bevilget til barnevernet, blir tatt ut av sektoren. Hver krone vi bevilger til barnevern, skal brukes til barnevern. Det bør drives enten i offentlig regi eller som ideell motivasjon, og ikke som butikk.

Vil la kommersen bli historie

- Du er jo avhengig av butikk også for å få nok plasser i institusjoner og oppfølging?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fra regjeringen har vi gitt klare føringer for at offentlige og ideelle aktører skal foretrekkes når tjenester og plasser skal kjøpes inn. Og det overrasker meg ikke at høyresiden kritiserer dette, innleder statsråden.

- I tillegg er det riktig at vi av historiske årsaker har mindre offentlig kapasitet i barnevernsektoren enn i skolene og barnehagene. Vi er i noen grad avhengig av å kjøpe også av de kommersielle, vedgår han så.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skremmer ikke Aleris

I årsmeldingen til Norges største kommersielle barnevernsselskap, Aleris Ungplan, omtales regjeringens varslede prioritering av offentlige og ideelle barneverns-plasser. Men det ser ikke ut til å uroe Aleris, som i juli ble kjøpt opp av det Wallenberg-kontrollerte selskapet Investor AB.

Etter å ha sitert regjeringens mål, legger årsmeldingen for 2008 til: «Tendensen ser ut til å være at kjøpet av tjenester fra privat sektor øker eller holder seg stabilt.»

- Tyder formuleringene i årsmeldingen til Aleris på at regjeringens signaler om å drive mest mulig av barnevernet i egen regi, ikke har stor troverdighet?

- Nei. Vi har nå gjennomført det i de siste anbudsrundene. Men det er mange oppgaver i barnevernet og det har også vært behov for private. Jeg har full respekt for jobben Aleris gjør. Men det er jeg, og ikke Aleris som styrer dette, sier Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fullt mulig uten profitt

- De private institusjonene gjør viktig jobb. I hvilken grad bør det være økonomiske incentiver til å belønne god innsats for barn og unge i trøbbel?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den høye kvaliteten på ideelle institusjoner viser at det er fullt mulig å drive godt barnevern uten å ha overskudd som mål. Jeg mener vi i Norge ikke har behov for å utvikle et mer profittbasert barnevern. Nettopp barnevern er et område vi bør holde mest mulig fritt for kommersiell styring.

Slår tilbake mot Dåvøy

- KrF-politiker Laila Dåvøy anklager deg for å la ideelle institusjoner som Styve Gard og Garnes gå dukken ved at de utkonkurreres i anbud. Staten fikk jo ESAs velsignelse til å prioritere ideelle framfor kommersielle aktører i barnevern?

Les i ABC Nyheter: - Hva driver Lysbakken med?

- Det er en spesiell kritikk. Det var først da en rødgrønn statsråd kom i posisjon at preferansen for ideelle aktører ble innført. Jeg har også varslet at vi nå vil gå gjennom anbudsreglene for å se om vi kan få til ytterligere stabilitet. Men der har vi problematikken med reglene i EØS-avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljefondet med på lasset

Statens pensjonsfond utland, er blant aksjonærene i det Wallenberg-dominerte Investor AB, som nå eier Aleris-konsernet - og dermed deltar i kommersiell barnevernvirksomhet i Norge.

- Ser du noe paradoks i at det norske Oljefondet ikke skal investere i virksomhet i Norge, men er deleier i et kommersielt selskap som eier private barnevernsfirmaer i Norge?

- Hehe. Jeg skjønner spørsmålet, men syns det er vanskelig å kommentere det. Det avgjørende er ikke om det er Wallenberg eller andre som eier institusjonene, men prinsippet om å holde de pengene som skal gå til barnevern, innenfor barnevern, sier Audun Lysbakken.