Freser mot Norges og IMFs krav

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->Helseminister Ögmundur Jónasson kjemper mot oppblåste bankkrav. Den islandske bankboblen var oppblåst som denne kunstige geysiren i Reykjavik. Foto: ogmundur.is/Thomas Vermes
Helseminister Ögmundur Jónasson kjemper mot oppblåste bankkrav. Den islandske bankboblen var oppblåst som denne kunstige geysiren i Reykjavik. Foto: ogmundur.is/Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- IMFs og Norges krav vil gå utover det offentlige helsevesenet vårt, sier Islands helseminister Ögmundur Jónasson.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
ICESAVE-SKANDALEN

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland, Storbritannia, Det internasjonale valutafondet IMF og de nordiske landene inkludert Stoltenberg-regjeringen, at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever.

ABC Nyheter: Ögmundur Jónasson er ministeren som i dager og uker har hindret flertall i det islandske Alltinget for den omstridte Icesave-avtalen regjeringen har inngått med Storbritannia og Nederland.

Islandske medier meldte i går at en enighet var rett rundt hjørnet i dragkampen som har dramatiske virkninger for Islands framtid. Men Jónassen sier noe annet til ABC Nyheter på telefon fra Reykjavik:

- Vi diskuterer fortsatt.

Presser Island til å betale

Som meldt i ABC Nyheter vil ikke IMF og Norge utbetale hardt tiltrengte kriselån til Island før Alltinget godtar avtalen oppkalt etter den bankerotte islandske nettbanken Icesave.

Avtalen innebærer at den islandske stat må punge ut med 34,3 milliarder kroner til bankkunder i Nederland og Storbritannia. Dette er penger 320.000 Icesave-kunder tapte da Icesave gikk konkurs.

Motstand og tvil

I Alltinget - og ikke minst i befolkningen - er det stor motstand mot at islandske skattebetalere skal ta den hele og fulle regningen. Og man er er i tvil om EUs, og dermed EØS-avtalens regler for statlige ansvar for bankgarantier, er så vidttrekkende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Norge og IMF forlanger at Island skal holde seg unna domstolene. De får ikke lov til å prøve sin sak dersom de ønsker kriselån. Dette protesterte Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen, og Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund mot i gårsdagens ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Halvparten av vårt nasjonalprodukt

- Vi vil gjerne stå bak våre forpliktelser i utlandet. Men visse forpliktelser er av enorm størrelse. Halvparten av vårt nasjonalprodukt står på spill, sier helseminister Jónasson.

- Vi skal betale først om sju år. Hvis den økonomiske utviklingen ellers går godt, vil mer enn femtedelen av våre nasjonale forpliktelser gå til Icesave-forpliktelsene, framholder han..

- Så blir vi nektet domstolsbehandling!

- Så er det tvil om vi med denne Icesave-avtalen kan komme til å betale mer enn EØS-avtalen tilsier. Og så blir vi nektet å undersøke det ved en domstol! utbryter ministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men - hvis Alltinget ikke går med på avtalen, vil Island ikke få lån de sårt trenger - hvis ikke Norge og eventuelt IMF snur. Og Nederland har varslet at de vil blokkere Islands EU-søknad.

Derfor insisterer Kristin Halvorsens partikamerat, finansminister Steingrimur Sigfusson på at Jónasson og andre gjenstridige partimedlemmer i SVs søsterparti VG, går med på avtalen.

- Norge med på presset

Men når en nasjon ligger nede som vi gjør, så blir man nektet å fremme det for domstolen!- Mye står på spill. Det må være et enormt press mot deg både innad i partiet og ellers?

- Du snakker om press på meg. Det er et stort internasjonalt press på Island. IMF bistår Storbritannia, Nederland og andre som presser oss til disse vilkår. Norge er også med på dette, svarer Jónasson, og legger til:

- Sverige har som EU-formannskap påtatt seg oppgaven å påse at vi oppfører oss slik britene og nederlenderne vil!

Artikkelen fortsetter under annonsen

ESA og jussen når det passer?

- Vi har hatt ESA og EU over oss med bekymringer om hvordan man skal drive statsradioen og hvordan man får lov til å selge brennevin.

- Men når en nasjon ligger nede som vi gjør, så blir man nektet å fremme det for domstolen! sier helseministeren.

- Rammer islandsk helsevesen

- Hvordan vil det påvirke offentlige helsetjenester i Island hvis Icesaveavtalen går gjennom?

- Et godt spørsmål. Det er forbindelse mellom våre forpliktelser og våre muligheter til å drive et velferdssystem. Må vi betale en femtedel eller fjerdedel til denne ene saken, minsker pengene vi har til andre formål, slår helseminister Ögmundur Jónasson fast.