Islandsk bitterhet over ultimatum fra Norge

Den islandske Alltings-lederen Arni Thor Sigurdsson mener Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen svekker Island med sitt Icesave-ultimatum. Foto: Scanpix og De venstregrønne.
Den islandske Alltings-lederen Arni Thor Sigurdsson mener Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen svekker Island med sitt Icesave-ultimatum. Foto: Scanpix og De venstregrønne.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Utidig kobling. Det er urettferdig. Det mener lederen for utenrikskomiteen i Alltinget om Jens Stoltenbergs og Kristin Halvorsens ultimatum for å gi islendingene hardt tiltrengt lån.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
ICESAVE-SKANDALEN

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland, Storbritannia, Det internasjonale valutafondet IMF og de nordiske landene inkludert Stoltenberg-regjeringen, at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever.

(ABC Nyheter): Norges rødgrønne regjering og deres mer konservative regjeringsfrender i andre nordiske land holder tilbake lånene Island så sårt trenger for å bygge opp igjen sin økonomi etter kollapsen.

Også et lån fra Det internasjonale valutafondet IMF som egentlig skulle vært utbetalt i februar, lar vente på seg. .

- Dette er urettferdig!

Rett før fungerende nestleder i Alltingets finanskomité, Arni Thor Sigurdsson, gikk i enda et komitemøte for å diskutere denne saken i formiddag, uttrykte han bitterhet over den norske regjeringens opptreden overfor Island.

- Norge er med på å forhindre at Island får gjøre det som er normalt i ethvert rettssamfunn, nemlig å avgjøre et stridsspørsmål for en domstol, sier Sigurdsson, som også leder Alltingets utenrikskomité, til ABC Nyheter.

Striden det dreier seg om, handler om den islandske stats framtidige økonomi og innbyggernes ve og vel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strid om Icesave-garantier

Bakgrunnen er at det islandske Alltinget så langt ikke har gått med på et ultimatum både Norge, EU-land og IMF har reist:

At den islandske staten garanterer å utbetale innskuddene britiske og nederlandske kunder skjøt inn i Icesave-nettbanken til det konkursrammede Landsbankinn.

Island bestrider kravet på 3,88 milliarder euro, som i så fall vil belaste statsbudsjettet i et land som fra før er helt på knærne økonomisk.

Men samarbeidsregjeringen mellom sosialdemokratene og SVs søsterparti VG har undertegnet en avtale om Icesave for å få de lånene som trengs. Det er denne avtalen regjeringen ikke har klart å få flertall for i Alltinget ennå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ligg unna rettsvesenet!

Norge og IMF har satt som krav for å utbetale lånene Island trenger for å få hjula i gang igjen, at de forplikter seg til å betale Icesave-kundene, og avholder seg fra å la en domstol avgjøre om Icesave-kravene er berettiget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det synes Sigurdsson, som er medlem av Kristin Halvorsens søsterparti De venstregrønne (VG) er urettferdig.

- Ingen domstol har sagt at EUs bankgarantidirektiv innebærer at Icesave-innskuddene skal ha en garanti fra den islandske staten slik det nå blir krevd. Men vi har aldri hatt mulighet til å ta dette til en domstol. Både Nederland, Storbritannia og Norge har motsatt seg, sier Sigurdsson på telefon til ABC Nyheter.

Må betale for europeisk bank-tillit

- Begrunnelsen for å tvinge oss fra å reise sak, er at det kunne utløse usikkerhet for banksektoren i hele Europa hvis man satte spørsmålstegn ved statlige garantier overfor bankinnskytere, forteller han.

- Vi mener det er urettferdig at vi må betale prisen for at Europa ikke vil at domstolen skal ha siste ordet. Det er jo det normale i ethvert rettssamfunn, sier Sigurdsson.

- Vi har kritisert Europa, men også våre venner i Norge, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Upassende innblanding

- Hva syns du om at den norske finansminister Kristin Halvorsen, som jo tilhører ditt og Sigfussons søsterparti, holder tilbake lån?

- Jeg har forståelse allment at hvis noen skal låne ut penger, vil ha sikkerhet for at vedkommende vil betale tilbake. Spørsmålet om Icesavavtalen er slik at vi vil bli betalingsdyktige, svarer Sigurdsson diplomatisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kan Icesave-avtalen nettopp svekke Islands muligheter til betale tilbake IMF- og nordiske lån?

- Det er min oppfatning, finansministerens og regjeringens. Men det er en forutsetning for å kunne få økonomien på beina, å bli ferdige med Icesave og få disse lånene, svarer Sigurdsson

- Burde Island fått IMF og nordiske lån uavhengig av Icesave-avtalen?

- Ja. Icesave-saken er bilateral konflikt mellom Island og Nederland og Storbritannia. Det er upassende å blande dette inn i lånespørsmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alltinget vil ha forbehold

- I finanskomiteen går diskusjonen på at vi i loven om statsgaranti må ta et forbehold om at Island i framtida må ha rett til å gå til domstolen, forteller den sentrale alltingspolitikeren.

- Det er enighet om at vi må ha et slikt forbehold. Men det er delte meninger om formulering og hvor langtvi skal gå, sier Sigurdsson.

Men - går Alltinget for langt i å beskytte det islandske samfunnets interesser, ter makta seg: Da vil Norge, EU-landene og IMF sitte på lånemidlene islendingene trenger.

Nederland: - Skriv under, ellers...!

Og denne striden griper også inn i prosessen for søknaden Island leverte om EU-medlemskap.

Den nederlandske utenriksministeren Maxime Verhagen sa rett ut til islendingene i slutten av juli, at Nederland vil blokkere Islands EU-søknad om ikke Alltinget underskriver den foreliggende Icesave-avtalen.

Det har ikke hindert Alltingets finanskomite å stritte imot. Der har de forgjeves diskutert saka i åtte uker. Nå skal de holde på til klokka 14, før de møtes igjen klokka 20 i kveld norsk tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen kan bli oppløst

Som meldt i ABC Nyheter kan det gå mot regjeringskrise hvis de tre utbryterne fra regjeringspartiet VG står fast på sitt.

- Hvis lovforslaget om Icesave-garanti fra finansminister Steingrímur J. Sigfússon, som også er vår partileder, faller på grunn av blant annet motstemmer fra hans eget parti, kan han neppe fortsette, sier Sigurdsson, og konkluderer:

- Da oppløses regjeringen. Det er åpenbart.

Saka kan bli satt på spissen en av de første dagene, selv om Alltinget formelt har frist innen 1. oktober med å akseptere den omstridte Icesave-avtalen, som vekker avsky og harme i befolkningen.

- Alle er interessert i finne løsning de nærmeste døgnene, sier Arni Thor Sigurdsson.

Her hjemme får ABC Nyheter opplyst at den politiske ledelsen i Finansdepartementet ikke har tid til å kommentere saken i dag.