Tause om tap på hjemmebane

La fram: Sylvia Brustad og Jens Stoltenberg idet de forteller at Ap sammen med Frp og Høyre vil få gjennom tjenestedirektivet. Var det noe de ikke fortalte Stortinget? Foto: Scanpix
La fram: Sylvia Brustad og Jens Stoltenberg idet de forteller at Ap sammen med Frp og Høyre vil få gjennom tjenestedirektivet. Var det noe de ikke fortalte Stortinget? Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRegjeringen er taus. LO er taus. NHO syns det er en fordel. Og HSH tror ikke på det. Her er tjenestedirektivets skjulte side:</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
EUs TJENESTEDIREKTIV
* EUs tjenestedirektiv skal sikre fri utveksling av tjenester på tvers av grensene. Norge må ta stilling til direktivet innen utløpet av 2009, og det skal gjelde fra 2010.
* Direktivet pålegger landene å gjøre det lettere for utenlandske tjenesteytere å etablere seg i landet.
* Direktivet skal ikke gjelde for offentlig forvaltning, helsetjenester og transporttjenester. Men dette betyr ikke at landene står fritt. Oftest reguleres de av andre direktiver eller annen EU-rett.
* To av regjeringspartiene, Sp og SVanbefaler at regjeringen bruker reservasjonsretten. Det samme gjorde LO opprinnelig.
* LO stilte klare betingelser for at regjeringen skal godta direktivet: Direktivet må hindre tiltak mot sosial dumping, allmenngjøre tariffavtaler, sikre styringen over viktige samfunnsområder og ikke røre ved nasjonale arbeidsrettslige spørsmål.
(Kilde: De Facto-Kunnskapssenter for fagorganiserte)
(©NTB)

- Vær oppmerksom på at regjeringen gir Stortinget ufullstendige opplysninger om tjenestedirektivet!

Det er advarselen fra Nei til EUs leder Heming Olaussen til Stortingets næringskomité. Mandag avholdt komiteen en høring om regjeringens forslag om å slutte Norge til EUs omstridte tjenestedirektiv.

Mens Stortinget står midt oppe i sin behandling av spørsmålet om tjenestedirektivet, er ABC Nyheter kjent med at Nærings- og handelsdepartementet starter innfasingen av direktivets regler denne måneden.

25.000 arbeidsplasser i fare

Olaussen påsto overfor stortingspolitikerne at regjeringen har utelatt viktige sider ved direktivet.

Blant annet dreier det som om opplysninger som framkommer i en utredning Nærings- og handelsdepartementet har fått om de økonomiske virkningene av tjenestedirektivet.

Der anslår konsulentselskapet Menon Business Economics at innføring av tjenestedirektivet vil øke EUs eksport til Norge med 15,3 prosent. Norges eksport til EU av tjenester som hører inn under direktivet, vil øke med bare 11,9 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettotapet for Norge blir med andre ord 3,4 prosent. Hvis dette fører til tapte arbeidsplasser i Norge, snakker vi om 25.000 ansatte som kan miste jobben.

- Forunderlig taushet

- Vi mener det er forunderlig at regjeringa ikke henviser fullt ut til disse beregningene, sa Olaussen til Stortingets næringskomité.

Utsiktene til at norske arbeidsplasser kan gå tapt som følge av økt import, har så langt ikke interessert LO. Nestleder Geir Mosti tok heller ikke opp denne siden av saka i sitt innlegg i Stortingets høring mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter skrev i går at det er full splittelse innad i LO om tjenestedirektivet.

NHO: - Bra.

NHO mener derimot at økt tjenesteimport fra EU er en fordel for norsk næringsliv.

- NHO har ikke registrert noen norske næringer som rammes negativt. Ulempene med tjenesedirektivet er at det kunne gått lenger. NHO ville ha det opprinnelige direktivet om fri flyt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sa NHOs advokat Nils-Ola Widme i høringen, på spørsmål fra SVs Inge Ryan om NHO overhodet ser noen ulemper med tjenestedirektivet

På høringen hevdet både NHOs representant og Handelens- og servicenæringenes hovedorganisasjon HSH at tjenestedirektivet vil styrke norsk næringsliv.

HSH: - Utdatert

- Hvordan kan dere være sikre på det, når Menon-rapporten sier at Norge vil tape netto på handelen med EU som følge av tjenestedirektivet?

- De tallene er basert på det opprinnelige tjenestedirektivet. Tjenestedirektivet vi nå forholder oss til, er endret, sier HSH-direktør for samfunnskontakt, Jarle Hammerstad, på ABC Nyheters spørsmål.

Den påstanden stemmer ikke med hva Menon selv skriver:

«Vi finner at dagens utgave av tjenestedirektivet vil bidra til å øke eksporten med ca 10% og importen med omlag 15%. », heter det der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er uansett overbevist om at tjenestedirektivet vil fungere positivt, sier Hammerstad.

«Ikke helt entydig»

Regjeringens omtale av den forventede importflommen, gir ingen klare konklusjoner.

«De økonomiske virkningene for næringslivet ved en innlemmelse av tjenestedirektivet i EØS-avtalen og gjennomføring i norsk rett, vil blant annet avhenge av hvor mye handelen med tjenester endrer seg i årene fremover. Den isolerte virkningen av tjenestedirektivet i denne sammenheng er ikke helt entydig.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er hva regjeringen skriver om økt importtrykk i sin Stortingsproposisjon 34 om tjenestedirektivet.

Fra før har EUs handelsoverskudd på tjenester økt med 17,5 milliarder kroner på to år, kunne ABC Nyheter fortelle.

Innfasing i full gang

NHO og HSH ga uttrykk for at det er viktig for norsk næringsliv at tilpasningene til tjenestedirektivet blir kjapt gjennomført, slik at norske bedrifter ikke får dårligere konkurransevilkå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet framholdt HSH-direktør Thomas Angell at et såkalt nasjonalt kontaktpunkt må etableres i tide. Her kan alle tjenestetilbydere henvende seg og få vite alt som er nødvendig.

Han blir trolig hørt.

Nærings- og handelsdepartementet starter innfasingen av direktivets regler denne måneden - før Stortinget har sagt ja.

Det går fram av et brevd Nærings- og handelsdepartementet har sendt til de øvrige departementene. Her blir de innkalt til informasjonsmøte om innfasingen av direktivet førstkommende tirsdag.

Departementets statssekretær Rikke Lind sier til ABC Nyheter at regjeringen ikke har tatt hensyn til importtallene som framkommer i Menon-rapporten.

Les også (eksterne lenker):

Kronikk fra EU-kommisjonens ambassadør til Norge og Island, Percy Westerlund.

Nei til EUs sider om tjenestedirektivet.

Fri Fagbevegelses spesialsider om tjenestedirektivet.

De Facto rapport om regjeringens proposisjon: Er garantier nok?