Eksport-sjokk fra EU

Reise-tjenester: Nordmenn på sykkeltur fra Cognac til Bordeaux bidrar til å gi EU overskudd i handelen med reisetjenester. Foto: Kjell Herskedal/Scanpix.
Reise-tjenester: Nordmenn på sykkeltur fra Cognac til Bordeaux bidrar til å gi EU overskudd i handelen med reisetjenester. Foto: Kjell Herskedal/Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEUs handelsoverskudd med tjenester til Norge har økt med 17,5 milliarder kroner på to år. - Bra for norsk næringsliv, mener NHO.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs overskudd på handel med tjenester økte fra 4,9 milliarder euro, tilsvarende 39,4 milliarder kroner - til 7,1 milliarder euro, 56,9 milliarder kroner, fra 2005 til 2007.

Den formidable veksten utgjør 44,4 prosent på to år.

Det går fram av en fersk statistikk ABC Nyheter har innhentet fra EUs statistiske sentralbyrå Eurostat.

- Positivt for norsk næringsliv! sier direktør for internasjonalisering og samfunnsøkonomi Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO, Espen Søilen.

Sverige størst

Statistikken viser at Norge oversvømmes av stadig mer eksport av tjenester fra EU - og det før regjeringen banker gjennom det omstridte tjenestedirektivet. Det direktivet forventes å øke EUs handelsoverskudd overfor Norge ytterligere.

Eurostats excel-ark for handelen har vi lagt ut her for interesserte.

Sverige er det landet i EU som har størst netto tjenesteeksport til Norge: 29,5 milliarder kroner i fjor. Det er mer enn halve EUs tjeneste-gevinst overfor Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gapet øker

I 2005 eksporterte Norge tjenester for 9,7 milliarder euro og importerte for 14,7. I 2006 var norsk eksport til EU på 10,7 milliarder og importen 16,3. I fjor solgte vi tjenester for 11,9 milliarder euro og kjøpte for 19,0.

Dermed var nettogevinsten for EU økt til 56,9 milliarder kroner i 2007. Til sammenlikning utgjør verdiskapingen i hele norsk tjenesteproduksjon 423 milliarder kroner og omfatter over 743.000 arbeidsplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktiv øker import-trykket

Forrige uke banket Arbeiderpartiet med ti mot ni stemmer i regjeringen gjennom norsk tilslutning til EUs omstridte tjenestedirektiv. En lite omtalt side ved tjenestedirektivet er at det trolig vil øke EUs tjenesteeksport til Norge.

På oppdrag av Nærings- og handelsdepartementet har konsulentselskapet Menon utredet de økonomiske konsekvensene av å innføre tjenestedirektivet. Ifølge anslaget vil det øke EUs eksport til Norge med 15,3 prosent. Norges eksport til EU av tjenester som hører inn under direktivet, vil øke med bare 11,9 prosent. Dermed vil EUs nettoeksport øke ytterligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et anslag ut fra 2007-tallene og dagens valutakurs, tilsier økt nettoimport på 14,6 milliarder kroner. Hver milliard i verdiskaping står ifølge Menons tall for over 1700 arbeidsplasser.

Interesserer ikke LO

Spørsmålet er om den økende importen utkonkurrerer hjemlige arbeidsplasser. Men LO har ikke vurdert virkningene på norsk sysselsetting av økt eksport fra EU som følge av tjenestedirektivet. Det kom fram på spørsmål fra ABC Nyheter på pressekonferansen LO-ledelsen avholdt om tiltak mot arbeidsløsheten i disse krisetider.

NHO mener imidlertid at den store importveksten av tjenester bidrar til å styrke produksjon og eksport av varer:

Bra for NHO

- Veksten i tjenesteimport er en naturlig følge av at norsk økonomi har gått så det har ljomet de siste årene. Mange av tjenestene vi importerer, inngår i verdikjeder av norsk produksjon, sier avdelingsdirektør Espen Søilen i NHO.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er takket være den importen vi har klart å holde trykket i norsk økonomi, uten at vi har fått enda høyere kostnadsvekst i norsk økonomi enn det vi har sett. Vi har hatt arbeidskraftkostnader som ligger 50 prosent høyere enn i våre konkurrentland. Vi har likevel klart å eksportere fra Norge, legger han til.

Minus på tjenester gir pluss på varer

- Men nettoen er jo negativ?

- Ja på tjenester, så. Men de inngår i produksjon av norske skip, petroleumsnæring og annen produksjon av varer. Nettopp derfor er tjenestedirektivet viktig for oss. Den typen handel er vi avhengig av i Norge.

- Så voksende handelsunderskudd på tjenester er positivt?

- Ja, dette er en positiv del av det vi har sett i norsk industri. Det blir feil å ta ut én sektor av verdiskapingen og se på handelsunderskudd. Det må sees i sammenheng med hele næringsstrukturen vår, sier Søilen.