Flere gode øl til julefeiringen

Ukas juleøl i test.
Ukas juleøl i test.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det lakker og lir mot jul, og vi fortsetter vår ferd igjennom det beste ølet til julefeiringen. Denne gangen er det både øl fra inn- og utland, og noen gode klassikere som definitivt hører til julens matretter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grimbergen Brassin de Noël

Dette franskproduserte ølet er i den belgiske stilen, noe som nok skyldes at Grimbergen opprinnelig ble brygget i Belgia.

Ølet er dypt mørk rubinrød i fargen og har kremete skum med en anelse brunt i seg. Dufter av kjeks, fiken, sirup, karamell og ørlite sjokolade. Et lite preg av alkohol er det også i duften. Smaken er fyldig og maltig, med mye røde bær, sjokolade, sirup og et lett krydret preg. Noe nøtteaktig og fyldig sødme.

Et godt øl som ikke er overdrevet i smaken, men som er kraftig nok til å kunne følge både mat, dessert og for seg selv.
Grimbergen Brassin de Noël – Alkohol 6,5 % - 0,75 l – kr 99,90

Ringnes Juleøl Sterk

Juleølet fra dette bryggeriet er i år, som i fjor – og årene før det, tradisjonell i smak og form.

Her satses det verken på ekstrem smak eller dufter. Det skal rett og slett være akkurat det samme ølet som man har hatt i alle år. Fargen er mørk rubin og ølet har et lett brunlig skum med greit hold. Dufter av malt, gress, krydderkake, sjokolade og litt alkohol. Ringnes Juleøl Sterk har god maltbunn, lang ettersmak med tørkede frukter, litt lakris, krydder og karamell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et tradisjonelt og godt juleøl som er akkurat rett til norsk julemat. Trygt valg til julemiddagen til en helt grei pris.
Ringnes Juleøl Sterk – Alkohol 6,3 % - 0,33 l – kr 34,90

Les også: Annenhver misfornøyde restaurantgjest sier ikke fra

Coisbo Pinnekjøttøl

Man trenger ikke store fantasien for å gjette seg frem til hva dette danske ølet er brygget for å matche. Det er rett og slett et øl som er spesialutviklet for å passe til julens pinnekjøtt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelt og greit – og veldig lett for de som ikke er helt sikker på hva som passer til hva. Stilen til ølet er en Dunkel Weizen, altså et mørkere hveteøl. Egentlig er det litt rart at ikke flere bryggerier har kastet seg på denne stilen til jul. Dette er litt friskere enn vanlig juleøl, men med mye god smak.

Fargen er rødbrun og ølet har et kremete skum som holder lenge. Dufter av karamell, banan, krydder og litt røyk. Søtlig og litt krydrete smak. Lang ettersmak av karamell, banan, krydder, litt kaffe og sjokolade. Et godt matøl som også er veldig god uten mat.
Coisbo Pinnekjøttøl – Alkohol 5,8 % - 0,5 l – kr. 69,90

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mohawk Midtvinternattens Mörker

Dette er et øl i stilen Old Ale, med en ekstra dose med krydder. Bryggeriet har tilsatt nellik, kanel, kardemomme og appelsinskall, noe som setter et kraftig preg på ølet.

Fargen er rødbrun med et lavt lysebrunt skum. Dufter av sitrus, kanel, kardemomme og karamell. Veldig krydrete. Smaken er også preget av krydder. Men en fin maltbunn balanserer alt krydderet og gir et fint karamellpreg. En god og frisk smak av sitrus og litt banan.

På tross av alt krydderet fremstår Midtvinternattens Mörker som balansert og velkomponert. Dette går godt til mat og til kos.
Mohawk Midtvinternattens Mörker – Alkohol 6,2 % - 0,33 l – kr. 59,90

Les også: Lyst og mørkt i julen

Ringnes Julebokk

Dette har blitt en klassiker, og har i en årrekke havnet helt på topp i en rekke kåringer. Dermed har Ringnes ikke sett noen grunn til å endre på noe som helst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ringnes Julebokk er akkurat som før – knakende god. Fargen er rødbrun og ølet har et mørkebrunt skum. Dufter av karamell, svisker, krydder, sjokolade og alkohol. Smaken er massiv og preget av karamell, lakris, kaffe, rosin og en krydret avslutning. Julebokk er fyldig, søtlig, fruktig, lett krydret og varmende. Hvis du fremdeles ikke har smakt på dette juleølet så anbefales det sterkt å gi det en sjanse.

Meget god i år – som i fjor. Veldig hyggelig pris er det også for et såpass godt øl. Siden dette ølet er såpass lagringsvennlig så burde Ringnes vurdere en begrenset utgivelse i store flasker.
Ringnes Julebokk – Alkohol 9 % - 0,33 l - kr 49,90

Hansa Juleøl

Bryggeriet omtaler dette selv som en klassiker, og det er brygget med tanke på å smake som det alltid har gjort.

Fargen er rødbrun og Hansa Juleøl har et lysebrunt skum med godt hold. Dufter som et tradisjonelt juleøl med karamell, krydder, litt appelsin og et hint av rosiner. Smaken er både frisk og fyldig. Noe søtlig og et lett krydret preg i avslutningen. Her finnes også toner av karamell, kaffe og sjokolade.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hansa Juleøl er litt lettere i smaken enn en del andre juleøl i samme styrke, noe som oppleves som friskt og behagelig. Et godt matøl til juleribbe og pinnekjøtt.
Hansa Juleøl – Alkohol 6,5 % - 0,33 l -

Les også: – Julekaker er egentlig billig søppelmat

Hansa Julebrygg Ekstra vellagret

Dette er det litt mer lekne ølet fra Hansa Borg bryggerier. Litt mer krydderpreg, men samtidig et veldig klassisk juleøl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fargen er rødbrun og skummet er lysebrunt og kremete – med godt hold. Dufter av karamell, krydder, rosiner, melasse og vørter. Smaken er fyldig og krydrete. En del karamell, plomme, melasse og et lett sitruspreg.

Hansa Julebrygg ekstra vellagret er et godt matøl som ikke dominerer for mye i smaken. Klassisk juleøl med litt ekstra krydderpreg.
Hansa Julebrygg Ekstra vellagret – Alkohol 6,5 – 0,33 l –

Coisbo Christmas Ale

Det danske bryggeriet Coisbo sender også i år sitt juleøl til øltørste nordmenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Coisbo Christmas Ale er rødbrunt og har et fyldig skum som holder seg godt. Ølet dufter av karamell, kjeks, anis og krydder. Fyldig smak med karamell, nøtter, litt vanilje, sitrus, lakris, koriander og sirup. Ølet har en fint krydret ettersmak som sitter en god stund.

Et øl som passer til det meste, men som er særlig velegnet til julemat.
Coisbo Christmas Ale – Alkohol 7,0 % - 0,5 l – kr. 79,90

Les også:

Kreative juleøl fra norske mikrobryggere

Årets øl fra Ringnes

Fire gode svensker på flaske

Øl med for høy alkoholstyrke får bli i butikkhyllene