Odd Bjørung: – Jeg har sett hva alkohol gjør med folk

Overvekt er den største folkesykdommen i verden. Det akter Odd Bjørung, som selv har vært så langt nede at han ikke ønsket å leve, å gjøre noe med. Nå har han aldri hatt det bedre.
Overvekt er den største folkesykdommen i verden. Det akter Odd Bjørung, som selv har vært så langt nede at han ikke ønsket å leve, å gjøre noe med. Nå har han aldri hatt det bedre. Foto: Hilde Oreld / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Odd Bjørung har åpnet en rekke spisesteder og barer. Samtidig har han levd på en livsløgn. Nå er han tilbake i en ny manesje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BEITOSTØLEN: I samtlige av verdens land øker befolkningens gjennomsnittsvekt, og 70 prosent av Norges befolkning er overvektige og fysisk inaktive. Med det fører livsstilssykdommer med drastiske konsekvenser.

– Dette konseptet tvinger seg frem. Setter du ikke av tid til endring, må du sette av tid til sykdom. Men den gode nyheten er at du ikke trenger behandling, men en forandring, sier Odd Bjørung.

63-åringen veide 164 kilo før han selv tok grep.

– Jeg har gått ned over 60 kilo uten å slanke meg. Jeg spiser den maten jeg synes er god og alltid har spist, men bytter ut noen av råvarene og tilberedningsmetodene. Det skal være raskt, enkelt og gjerne billig. Mitt mål er å skape en folkebevegelse, og kokeboken er piloten, sier han og inviterer inn på «Diamanten» på Beitostølen.

Odd Bjørung veide 164 kilo. Foto: Privat
Odd Bjørung veide 164 kilo. Foto: Privat

I løpet av året er målet å gi ut landets råeste kokebok om livsstilsendring, og i disse dager jakter han på et passende forlag å samarbeide med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og kokebok nummer to skal handle om alle kjendisene jeg har laget mat til, sier han og heller i nok et glass med Pepsi Max. Dagsforbruket er på mellom én og to liter.

For Bjørung har en interessant bakgrunn med enorme kontraster. På den ene siden verdens celebriteter. På den andre siden innsatte i Oslo fengsel, hvor han måtte telle kniver etter hver pause og ikke kunne jobbe med ryggen mot dem.

Utelivskonge

Faren drev Engebret Café i en årrekke. Selv tok Bjørung fagbrev både som kokk og servitør på Hotel Bristol, har åpnet steder som Katedralen Pub & Spiseri, Bjørungs på Oslo City og i Parkveien, SPIS by Bjørung og Svanen Enoteca på Karl Johan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da han åpnet Bjørungs på Oslo City fikk han låne penger av Olav Thon privat.

– Jeg solgte alt før pandemien. Snakk om flaks!

I ti år var han også medeier i Oslo konserthus sin restaurantdrift. I VIP-rommet møtte han artister, regjeringer, kongelige og presidenter fra hele verden, og ble dus med Dronning Sonja.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det er på grunn av min siste jobb at jeg er blitt gründer igjen. I utgangspunktet skulle jeg jobbe som lærer på Grønland voksenopplæring i noen uker. De har alle lærerne i Oslo-fengslene. Jeg ble der i tre år. Da sammen med Nettverk etter soning i Røde Kors, hvor jeg underviste de som var på åpen soning i teoretisk og praktisk matlaging. Det var der jeg lærte meg friheten fra å ikke dømme andre mennesker. Bare se fremover og ikke bakover.

Bildet av Odd Bjørung hang på hans pub Bjørungs i Parkveien rett over gaten fra Lorry. Nå har det fått hedersplassen på kjøkkenet på Beitostølen. Foto: Hilde Oreld / Finansavisen
Bildet av Odd Bjørung hang på hans pub Bjørungs i Parkveien rett over gaten fra Lorry. Nå har det fått hedersplassen på kjøkkenet på Beitostølen. Foto: Hilde Oreld / Finansavisen

Senteret i Grefsenveien er, ifølge Bjørung, verdens største tilbakeføringssenter for innsatte.

– Det siste året jeg jobbet der, fikk Nettverk etter soning 24 personer ut i lønnet arbeid. For hver innsatt som kommer ut i jobb, sparer samfunnet 20 millioner kroner. Jeg har aldri jobbet et bedre sted, sier han, og får et trist drag over ansiktet når han fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har vært ekstremt dårlig på å ta vare på de nærmeste rundt meg og meg selv. Å leve på de livsløgnene jeg gjorde, fikk jo konsekvenser. Da jeg ble skilt gikk jeg konkurs innvendig, og måtte ha hjelp. I hele mitt voksne liv har jeg jaget penger og prestisje. I garasjen utenfor det store huset på Nordstrand hadde jeg både Rolls-Royce kabriolet, Bentley kabriolet og en elbil, innrømmer han og guider oss gjennom boligen på Beitostølen som sto ferdig på tampen av fjoråret. Prislappen nærmer seg 25 millioner kroner. Åtte soverom hvor alle er forskjellige. Hvert rom har eget bad, og det er ikke spart på noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under bildet

I stedet for å henge gamle ski på veggen, valgte Odd Bjørung å lage sin egen taklampe av dem. Han fikk kjøpt 70 par av en tidligere samler på Finn for 5.000 kroner. Foto: Hilde Oreld / Finansavisen
I stedet for å henge gamle ski på veggen, valgte Odd Bjørung å lage sin egen taklampe av dem. Han fikk kjøpt 70 par av en tidligere samler på Finn for 5.000 kroner. Foto: Hilde Oreld / Finansavisen

– Den lampen ville ikke Runar Vatne ha, sier Bjørung og peker på lampen på et av soverommene.

Den stammer fra Svanen Enoteca. Huset på Nordstrand er solgt, og nå vurderer han å melde flytting til Beitostølen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kokeboken skal være starten på franchisemodellen med livsstilsendring han skal rulle ut, både på bedrifts- og privatmarkedet.

– Alt skal være enkelt å lage, og fokuset er på hvordan vi kan lage god mat med færre kalorier og mer næring. Og deltakerne må lage den selv for å få et eierskap til det. Jeg er bare en veiviser.

Artikkelen fortsetter under bildene

Knut Nikolai Sæter var ferdig på Arkitekthøyskolen i januar i år og tegnet Diamanten på Beitostølen for Odd Bjørung. Foto: Anne M. Steine, RH kvalitetsbygg

100 % alkoholfritt

Det serveres ikke alkohol på de stedene som skal drive franchise på dette konseptet. Det er et bevisst valg. Både fordi alkohol inneholder mange kalorier, men også fordi Bjørung kun vil guide dem som virkelig har bestemt seg for å gjøre en livsstilsendring. Det lar seg sjelden forene med alkohol.

– Jeg har sett hva alkohol gjør med folk.

Nok et glass med Pepsi Max fylles opp.

– Å endre livsstil er mye enklere enn mange tror, sier han, og disker opp med både potetgull, dip og sjokolademousse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Potetgullet er laget av søtpotet i tynne skiver med litt maldonsalt, dippen er mager kesam blandet med en krydderblanding fra pose som mange blander med olje og bruker som salatdressing. Sjokolademoussen er fra pose mikset med lettmelk.

– Sprekker du aldri selv?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jo, jeg sprekker så det synger innimellom, men det er ikke noe problem så lenge jeg loggfører alt i appen MyFitnessPal. Det har jeg gjort i snart 1.500 dager nå. For å gå ned én kilo i uken skal jeg spise 1.500 kalorier om dagen. Men dette handler ikke bare om meg. Verden og Norge trenger livsstilsendringer, og jeg har funnet et konsept som virker på sikt. Kurer gir i nesten alle tilfeller bare kortvarig lykke.

Artikkelen fortsetter under bildene

Potetgull laget av søtpotet og stekt uten fett i ovnen og tiilført en klype maldonsalt for å spare kalorier. Foto: Hilde Oreld / Finansavisen

– Hvor stort skal dette bli?

– Jeg skal bruke dette året på å finjustere kokeboken her på Beitostølen. Fra neste år og ti år frem i tid skal jeg bygge 200 slike konsepter. Det betyr at folk kan åpne sin franchise på egen hytte på Vestlandet, et nedlagt pensjonat eller andre passende steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og visjonæren som holder foredrag om livsstilsendringer stopper ikke der:

– I løpet av 20 år skal det finnes 2.000 slike i Europa, og når jeg fyller 100 år skal det være 20.000 i verden. En hårete drøm er lov, sier han og ler godt.

– Er det noe penger i dette?

– Estimert overskudd per enhet vil ligge på mellom 1,5 og 3 millioner kroner i året, så det vil være et godt investeringsobjekt, lokker Bjørung mens han kikker ut av de seks meter høye vinduene på kjøkkenet med panoramautsikt til Bitihorn og Slettefjell.

– Jeg har aldri vært den versjonen av meg selv som jeg er nå. Jeg har hvilepuls, føler meg fri, har sluttet med alle blodtrykksmedisiner og snorker ikke mer. Kostholdsutfordringer er den største folkesykdommen i hele verden, og det vil jeg gjøre noe med.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.