Snart mulig å bade i Seinen

Paris ønsker å ha renset elven Seinen så godt at det blir mulig å etabere et badeanlegg ved foten av Eiffel-tårnet i 2025. Les mer Lukk

Det har vært forbudt å bade i den berømte Seinen siden 1923. Men til Sommer-OL i 2024 skal det være mulig å svømme, også i elven under blant annet Eiffeltårnet.

Seinen er bejublet og besunget og romantisert, men fakta er at det som regnes som pulsåren til Paris har vært farlig for mennesker i år-tier etter år-tier. Men nå skal det altså være slutt. Eller ny start:

Ved sommer-OL 2024 Paris skal også elven Seinen kunnen ønske besøkende velkommen til en svømmetur.

Byen skal i allefall være på vei mot det målet:

– Ifølge en uttalelse fra rådhuset i Paris nylig vurderer byen å åpne permanente badeanlegg på fem steder langs elven fra 2025 – deriblant ett ved foten av Eiffeltårnet, ett i Bois de Boulogne-parken og ett ved Bercy sørøst i Paris, skriver Travel News.

Det skal utvides med opptil 23 flere badeplasser i Seinen og sideelven Marne.

Badeforbud i 100 år

Elvebading har vært offisielt forbudt siden 1923. Selv om pariserne fortsatte å ignorere det i flere tiår, har tilstanden de siste tiårene stoppet selv de dumdristige fra å ta en dukkert.

Fram til 2022 viste tester av elvevannet på planlagte olympiske steder at vannkvaliteten var trygg for svømmere 91 prosent av tiden.

Dyr rensing

Men det er dyrt å rense elven. Paris investerer 1,4 milliarder euro i en enorm ny kloakk med kapasitet på opptil 30 olympiske svømmebassenger.

De har forbudt båter å slippe skittent vann ut i elven og det kreves nye renseanlegg for vann som strømmer urenset ut i Seinen og Marne.

I 2017 åpnet byen et basseng i Canal Saint-Martin, som renner ut i Seinen. Bassenget ble stengt nesten umiddelbart etter at bakterier raskt kom tilbake til vannet.