Moholdt anbefaler:

Øya i grenselandet

FINE STRENDER: Det er langgrunt rundt Libaran, som gjør at øya er et yndet sted for egglegging for de truede skilpaddene i havet rundt. Les mer Lukk

I farvannene mellom Borneo og Filippinene finnes det et perlekjede av øyer, særlig godt egnet for dykking. En av de minst kjente er Libaran.
Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør. Les mer Lukk

Det er som en feiring av livet når vi overlater de små skilpaddene til naturkreftene. Med frenetisk iver kaver de fem centimeter store krabatene med de ørsmå veivene for å komme så fort som mulig til havet. De har bare lyset fra månen over oss til å vise vei, men det er nok. For oss er veien deres i sikkerhet bare noen meter, for dem en evighet.

Stranda vi befinner oss på ligger på den lille øya Libaran utenfor nordøstkysten av malaysisk Borneo. En varm bris stryker inn fra havet, og vi er omtrent alene. Bare et par væpnede soldater følger vaktsomt med.

Fortsatt kan det lure pirater der ute, selv om det er lenge siden de holdt til i disse farvannene.

Det er likevel en viss spenning i dette grenseområdet mellom Malaysia og Filippinene. Trafikken til og fra de to landene er vanskelig å kontrollere, som er årsaken til at vi har vaktene med oss.

Ellers lever folket inne på den lille øya sitt stille liv som de har gjort i generasjoner. Stort sett driver de med fiske, i tillegg til litt jordbruk. Det var stille da vi ankom tidligere på dagen. Da hadde mennene siesta, etter at å ha kommet inn fra morgenfisket noen timer tidligere.

Avfolking preger denne delen av verden, som ellers i slike grisgrendte områder. Folk vil inn til byene, det er der jobbene er, noe vi ikke helt skjønner der vi står i paradis.

Les også:– Mange kunne reist mye mer hvis ting var godt tilrettelagt

Saken fortsetter under bildet

FISKER: Haron er en av fiskerne som fortsatt henter sitt utkomme i farvannene rundt Libaran. Les mer Lukk

Inntil vi dagen etter – som stadig flere – drar tilbake til «sivilisasjonen».

For å komme oss ut til Libaran fikk vi hotellet der vi bodde til å arrangere turen, som var med overnatting i telt, med tilhørende dusjmuligheter og frokost.

Sjekk nærmere på for eksempel på hotellet Four Points by Sheraton, som kan arrangerer turer ut på havet.

Les også:

Vi reiser til Spania, men drømmer om paradisøy

Rekordmange nordmenn skal på sommerferie i år

Arabiske flyselskaper innstiller fly til og fra Qatar