Sjeføkonom vil ikke la seg stresse av boligprisfall

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen Les mer Lukk

Kjetil Olsen sover godt om natten.

Onsdag legger Eiendom Norge frem sin boligprisstatistikk for september.

Normalen er prisfall i denne måneden, men meglersjefer spår et sterkere fall enn vanlig i år - drevet av hovedstaden.

Sjeføkonom sover godt

Sjeføkonom Kjetil Olsen anbefaler alle å ta det med ro.

I dag vil media fråtse i boligpristallene for september her hjemme. Anekdotisk informasjon indikerer at det går litt trått i boligmarkedet om dagen, så bli ikke overrasket om vi ser et lite sesongjustert fall, kanskje særlig i Oslo. Selv om overskriftene blir store, mener vi det ikke er noen grunn til å miste nattesøvnen av den grunn, skriver han i dagens morgenrapport.

Les også:– Rentetrusselen er ingen stor demper

Olsen viser til at det går bra i norsk økonomi.

– Sysselsettingen stiger, og folk flest kan vente seg brukbare lønnstillegg neste år. Det trekker isolert sett i retning av høyere boligpriser. På den andre siden har folk nå fått melding fra banken sin om at lånerenten er skrudd opp, og det er også en god del boliger i markedet for tiden. Det trekker prisene isolert ned. I sum tror vi på en nokså flat utvikling fremover, men må regne med litt variasjon fra måned til måned, konkluderer sjeføkonomen.

Les også:Grafen som lover dårlig for boligprisene

– Tilbudet vil stige

DNB Markets venter seg et fall i boligprisene på én prosent i september, og ingen endring sesongjustert.

– Vi tror på fortsatt svak prisvekst utover høsten, nå som husholdningene begynner å ta inn over seg at boliglånsrentene skal litt opp, samtidig som tilbudet av boliger sannsynligvis vil stige i månedene fremover. Lageret av usolgte bruktboliger har allerede steget til høye nivåer i historisk målestokk, og i august i år var antall usolgte boliger i Norge som helhet høyere enn i august 2009, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i dagens morgenrapport.

Hun bemerker at noe avtakende boligpriser er vanlig på høsten.

– Våre forventninger om flat eller svakt stigende sesongjustert vekst de nærmeste månedene tilsvarer at de ujusterte prisene vil avta litt gjennom resten av året, fortsetter Strøm Fjære.

Les også:Boligprisene - hvor går veien videre?

– Fortsatt sidelengs

I Handelsbanken Capital Markets minner seniorøkonom Marius Gonsholt Hov om at den gjeninnhentingen vi har sett i år primært har vært drevet av prisoppgang på vårparten.

Siden har det flatet ut.

– Norges Bank nedjusterte nylig anslaget for årsveksten i boligprisene. Men ser vi på det månedlige forløpet videre fremover, er prognosene lite endret. Norges Bank venter nemlig en sesongjustert vekst på 0,1 prosent i september, mot tidligere 0,2 prosent. OBOS-prisene for september, som ble publisert i starten av uken, var greit i tråd med dette estimatet, skriver han i dagens morgenrapport.

Normalt sesongmønster tilsier ifølge Handelsbanken et nominelt fall på 1,2 prosent i september (1,6 prosent i Oslo).

– Legg til at OBOS-prisene gjelder et mer begrenset utvalg, og svinger mer, og konklusjonen blir at disse tallene først og fremst viser en fortsatt sidelengs bevegelse i boligprisene, fortsetter Gonsholt Hov.

Les også:Dette har ikke skjedd siden finanskrisenTror boligprisene i Oslo skal falle i flere år

Denne saken ble først publisert på Hegnar.no.