Solberg inn i borgerlig avgiftskrangel

Torsdag er det planlagt et forhandlingsmøte om det grønne skatteskiftet mellom statsminister Erna Solberg (bildet) og de tre andre partilederne i det borgerlige samarbeidet. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix) Les mer Lukk

Statsminister Erna Solberg (H) vil denne uken for første gang personlig engasjere seg i de borgerlige forhandlingene om et grønt skatteskifte, melder VG.

Ifølge avisen er det planlagt et første forhandlingsmøte kommende torsdag mellom Solberg og de tre andre partilederne i det borgerlige samarbeidet. Det kan innebære at forhandlingene som hittil er ført på nestleder-nivå, står i stampe.

– Vi har jobbet gjennom sommeren, og resultatet vil du se i statsbudsjettet i oktober, sier kommunalminister og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til NTB.

Les også: – Nordmenn sier betinget ja til grønne avgifter

Regjeringspartiene ble i fjor enige med Venstre og KrF om å fremme et forslag om et grønt skatteskifte i forbindelse med statsbudsjettet for 2017. Alt i neste uke samles regjeringen til en avsluttende budsjettkonferanse, og de fire partiene har til nå håpet å finne felles grunn innen da.

Ideen med et grønt skatteskifte er å gjøre det dyrere å forurense, samtidig som man veksler økte miljøavgifter med skattelettelser for bedrifter og privatpersoner.

Les også: Grønt samarbeid for Frp og Venstre

Avstanden er særlig stor mellom samarbeidspartiene Venstre og KrF og regjeringspartiet Frp i synet på den såkalte veibruksavgiften, altså miljøavgiften på diesel og bensin.

Les også: Økte avgifter – mer til klima og bistand